De Frans-Nederlandse Academie
Samenwerking tussen Nederland en Frankrijk met het oog op één Europa
De Frans-Nederlandse Academie (FNA) en het Réseau Franco-Néerlandais (RFN) zijn in 2000 ontstaan op initiatief van de Nederlandse en Franse overheid. De FNA/RFN maakt zich sterk voor meer en betere samenwerking tussen kennisinstellingen in beide landen, in het kader van de Europese ruimte voor onderwijs en onderzoek.
De FNA/RFN is actief op drie terreinen: informatie en advies, uitwisseling van mensen, en uitwisseling van kennis. Door het leggen van contacten en het delen van kennis hoopt de FNA/RFN bij te dragen aan samenwerkingsprojecten in onderwijs en onderzoek. Verder steunt zij mobiliteit van docenten, onderzoekers en studenten. Ieder jaar organiseert de FNA/RFN ontmoetingsdagen, en publiceert ze cahiers over actuele thema’s in hoger onderwijs en onderzoek.
De activiteiten worden georganiseerd vanuit twee bureaus: het Nederlandse bureau is gevestigd bij de Universiteit Utrecht en zijn Franse tegenhanger aan de universiteit van Lille. De activiteiten maken deel uit van een gezamenlijk actieplan. Daarnaast richten het bureau in Nederland en Frankrijk zich elk op enkele specifieke projecten:
- In 2010 lanceert het RFN Lille het beurzenprogramma EOLE, bedoeld voor studieverblijven en stages van Franse masterstudenten en promovendi in Nederland.
- De FNA coördineert de Prix de Paris et de selectie van Nederlandse kandidaten voor het Van Gogh programma.
- De FNA is voorzitter van de Ronde Tafel Frans, en coördineert de inbedding van de officiële Franse taalexamens DELF en DALF in het Nederlandse hoger onderwijs.
13e Frans-Nederlandse Ontmoetingsdagen
Utrecht. 24 – 25 juni 2013. Voel u welkom en uitgedaagd.
Utrecht is graag gastheer. Met locaties in universiteit, hogeschool en stad voor werkgroepen, plenaire sessies, diner en site visits.
Leidraad:
De uitdagingen van bilaterale samenwerking in hoger onderwijs en onderzoek.
Thema's:
- Joint PhDs. Uitwisselen en delen van ervaringen, het geven van tips, de do’s and don’ts van Frans-Nederlandse cotutelles de thèse. Een vervolg op seminars in Brussel, Parijs en Utrecht.
Traject: verfijnen van de richtlijnen, samen met experts en ervaringsdeskundigen.
Resultaat: guidelines for best pactices, steun bij de inrichting van een cotutelle de thèse.
- Intellectual property. Een ingewikkelde aangelegenheid. Zeker als de afspraken grensoverschrijdend zijn. Immers, ieder zijn eigen wet- en regelgeving.
Traject: ontdekken van valkuilen en kansen, van kansen op voordeel en winst.
Resultaat: staalkaart van mogelijke oplossingen, samen met Nederlandse en Franse eXperts bedacht.
- Freemovers. EU-onderdanen hebben gelijke toegang tot elkaars universiteiten en hogescholen. In de praktijk valt dit nogal eens tegen. Duurder, minder faciliteiten, verspeelde rechten bij terugkeer.
Traject: in kaart brengen van obstakels en oplossingen.
Resultaat: gericht appèl aan bevoegde instanties.
Extra:
- Bezoek binnenstadse universiteitsbibliotheek
- Fransgetinte stadswandeling
- Muzikale verrassing
- Ontvangst op het stadhuis
- Diner Academiegebouw (Unie van Utrecht, 1579)
- Geschiedenis van Nederland vanaf de XIde eeuw
- Erasmus en het vrij denken, sur la liberté d'eXpression et de pensée
- Sur la tolérance et les principes divers et variés
http://www.frnl.eu/NL/onderzoekinnederland/13efransnederlandseontmoetingsdagen/?cid=7&news_id=183
P.s: La grand-mère Nuyens a vécu à Utrecht, l'arrière-grand-père est né pas très loin non plus. C'est sans doute pour ça.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten