zaterdag 17 november 2012

Il faut être multilingue...

[...]
In een artikel in Die Welt van 12 november, 'Die Holländer sollen mehr Deutsch reden' pleit minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans voor meer Duits in Nederland. Zijn pleidooi en zijn boek met de Duitse titel Glück auf! staat niet op zichzelf. Ook de Groene Amsterdammer signaleert deze week dat Nederlandse schrijvers in Duitsland enthousiast vertaald, besproken en gelezen worden, maar dat Nederlanders maar geen Duitse literatuur willen lezen.
[...]

EliteMet het Frans is het, zoals iedereen weet, nog slechter gesteld. Hoewel het Frans de naam heeft een mooie taal te zijn, betekent dat nog niet dat men ook Frans leest. Het Frans was in Nederland altijd een taal voor de elite, maar het kan natuurlijk onmogelijk het geval zijn in een soi-disant progressief land dat een cultuurgoed voor de elite hoe langer hoe meer ontoegankelijk wordt voor het volk.

Nederlanders zijn altijd trots geweest op hun beheersing van de moderne vreemde talen. Nu wordt een Duitse filosoof als Peter Sloterdijk, zo'n beetje de enige die nog af en toe gelezen wordt, geïnterviewd in het Engels. Dat we steeds minder Duits en Frans spreken maakt ons nu tot de risée van Europa: met Nederlanders kun je alleen maar armzalig Euro-Engels spreken weten ze in Berlijn, Parijs, Rome en Praag. (De Britten, die ons dankzij hun superieure taalbeheersing diplomatiek nu nog makkelijker kunnen flessen dan vroeger vinden het allemaal wel best.)

Erger is nog dat we met de verdwijning van de Duitse en de Franse literatuur uit de Nederlandse openbaarheid onze eigen cultuur veroordelen tot groeien op de armzalige bodem van een vaak maar halfbegrepen Amerikaans. De oplossing ligt uiteraard om te beginnen in het verplicht maken van tenminste één moderne taal naast Engels. En waarom niet, zoals mijn ouders nog moesten, al beginnen met Frans op de basisschool? Verder moet er veel meer aandacht worden besteed aan literatuuronderwijs en moeten de universiteiten, politiek en media hun verantwoordelijkheid nemen door op te houden met hun eenzijdige oriëntering op Amerika.

Sjoerd van Hoorn is filosoof. Hij leest Engels en Duits. Daarnaast probeert hij Frans en Italiaans te leren.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3349165/2012/11/17/Dat-we-steeds-minder-Duits-en-Frans-spreken-maakt-ons-tot-de-risee-van-Europa.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten