Beeldschermverslaving: reden tot zorg?
21 juni 2012
Lezingencyclus
De lezing maakt deel uit van de lezingencyclus 'Opgroeien tussen praktijk en wetenschap' die het Nederlands Jeugdinstituut organiseert in samenwerking met de Universiteit Utrecht.
Op 21 juni 2012 gingen prof. dr. Tom ter Bogt van de Universiteit Utrecht en prof. dr. Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut in op de vraag of beeldschermverslaving reden tot zorg is. Draagbare apparaten als laptops, iPads, tablets en smartphones dringen immers steeds verder in de persoonlijke levenssfeer door. Uit verschillende internationale studies komt naar voren dat kinderen op steeds jongere leeftijd een eigen mobieltje hebben. Steeds vaker ook is dat een smartphone waarmee je mobiel kunt internetten. Veel opvoeders zijn bezorgd dat het gebruik van beeldschermen steeds vaker een dwangmatig karakter heeft. Sommigen spreken al van beeldschermverslaving.
Wat is dat eigenlijk, dwangmatig beeldschermgebruik? En hoe vaak komt dat voor? En moeten we ons daar zorgen over maken? Wat zijn de consequenties van het veelvuldige beeldschermgebruik van kinderen en jongeren voor ouders, de media-industrie en instellingen voor preventie en zorg. En, wat is er nodig om ouders te ondersteunen zodat zij hun kinderen gezond kunnen opvoeden in de media-samenleving? Deze vragen staan centraal in de lezingen van Ter Bogt en Nikken. De videoregistratie van de lezingen vindt u hier.
http://www.nji.nl/nl/Congressen/Beeldschermverslaving-reden-tot-zorg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten