woensdag 4 september 2013

Onderzoek in de entertainementindustrie...

Onderzoek naar gevolgen van games op jeugd
door Remco Mourits

Op aandrang van drie Amerikaanse senators stelt de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) een onderzoek in naar de gevolgen van games voor de gezondheid.
De Democratische senators Joseph Lieberman (Connecticut), Hillary Clinton (New York) en Dick Durbin (Illinois) zijn verklaarde tegenstanders van computergames. Zij menen dat seks en geweld in games schadelijk zijn voor de jeugd, en moeten worden verboden. Het trio heeft de senaat zover gekregen toestemming te geven voor een studie naar "de impact van het gebruik van elektronische media."

Het besluit - genaamd de Children and Media Research Advancement Act (CAMRA) - verbindt geen gevolgen aan de uitkomst van het onderzoek, maar lijkt erop gericht de gamesindustrie aan banden te leggen. In het verleden hebben diverse rechtbanken wetgeving tegen games naar de prullenbak verwezen bij gebrek aan hard bewijs dat games schadelijk zijn. De senators hopen dat het nieuwe onderzoek alsnog dit bewijs levert.
"Dit is een grote stap richting informatievoorziening aan ouders over het effect van media op hun kinderen", aldus een tevreden Lieberman. Dat hij zich al een mening heeft gevormd over dat 'effect', blijkt wel op zijn website. Lieberman meldt daar onder andere trots de industrie te hebben gedwongen een leeftijdskeuring voor games in te voeren.
Lieberman is samen met Hillary Clinton een fanatiek actievoerder geweest tegen de game Grand Theft Auto, die vorig jaar voor veel commotie zorgde.
Het onderzoek zal zich richten op de cognitieve, fysieke en sociale gevolgen van elektronische media op kinderen en hun ontwikkeling. Daaronder valt van alles: fysieke coördinatie, eet- en slaapgewoonten, concentratievermogen, agressiviteit, omgang met ouderen, enzovoort.
Games lijken het belangrijkste doelwit van het onderzoek, maar ook televisie, dvd's, internet en mobiele telefoons kunnen hier deel van uitmaken. In het originele voorstel van de senators wordt 90 miljoen dollar (75,5 miljoen euro) uitgetrokken voor het onderzoek. In het uiteindelijke besluit staat echter geen bedrag genoemd, dat is officieel nog niet bekend.
Mocht het onderzoek van de CDC bewijs vinden dat games op een of andere manier gevolgen hebben voor het welzijn van de jeugd, dan levert dat ongetwijfeld een hausse aan games-regulerende wetten op. Sommige mensenrechtenorganisaties zijn daar bezorgd over. Marv Johnson van de American Civil Liberties Union: "Zo komt er nog een moment dat praten aan banden wordt gelegd, omdat uitingen schadelijk kunnen zijn voor de jeugd."
Het onderzoek kan zich echter ook tegen de senators keren. Als geen negatieve gevolgen worden gevonden, is wetgeving tegen games verder weg dan ooit.

http://www.zdnet.nl/game/54450/onderzoek-naar-gevolgen-van-games-op-jeugd/

en...

Benelux Game Initiative (BGIn) is an independent nonprofit organization committed to the stimulation and development of a stable and vibrant Benelux videogames industry with a focus on business, education and community.

BGIn provides a key platform for collaboration and discussion with partners and the organization's role is to facilitate cooperation and communication with governments, companies, educational institutions, and financial institutions. It is crucial that all parties involved unite in a cooperative foundation which amplifies the power of members on regional, national, and international level.

The activities of BGIn are divided into three categories:

1. Business
To grow the industry and bring game companies, hard- and software manufacturers and partners together to create a strong and energetic network from which all members can benefit.

2. Education
To link educational institutions and the games industry together to create value for both parties.

3. Community
To serve as a central point for collecting and sharing resumes and job openings and create a forum for people and companies to meet and share their experiences.

http://www.ccaa.nl/page/883/nl

P.s: Après vérification, j'ai eu la personne au téléphone, cette organisation a été dissoute.

en...

Europa heeft een kijkwijzer voor computergames. Op de verpakking wordt voortaan in symbooltjes een leeftijdsindicatie gegeven en informatie of een game gewelddadig is, of er seks of grove taal in voorkomt, enzovoort.
De PEGI (Pan European Game Indicator) kijkwijzer is een initiatief van gamesfabrikanten en -distributeurs. Hij is voortaan te vinden op games in zestien Europese landen, waaronder Nederland en België.
Dankzij de PEGI moeten ouders kunnen meebeslissen over de games die hun kinderen mogen spelen. In Nederland wordt immers slechts 37 procent van de games door kinderen aangeschaft; veel games worden door ouders gekocht.

De NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, is een van de initiatiefnemers achter de PEGI. "De gamesindustrie is een volwassen bedrijfssector. Wereldwijd wordt er bijvoorbeeld meer aan games uitgegeven dan aan bioscoopkaartjes. We hebben als producenten een verantwoordelijkheid", aldus Henk Hoogendoorn van de NVPI.
Meer informatie over de nieuwe kijkwijzer is beschikbaar op de PEGI-website. Hier is ook een database te vinden waar op gametitels kan worden gezocht naar het bijbehorende advies. Voor ouders is er ook nog de site weetwatzegamen.nl, met achtergrondinformatie.

http://www.zdnet.nl/pegi/58143/europese-kijkwijzer-voor-games/

en...

persbericht voor de eenenveertigste Wereldcommunicatiedag.

en...

http://www.nvpi.nl/

en...

http://www.kijkwijzer.nl/organisatie
[...]
Intensief en resultaatgericht overleg
Diverse vertegenwoordigers uit de audiovisuele sector gaven gehoor aan de oproep van de overheid. In gezamenlijk overleg werd besloten inhoud te geven aan een zelfregulerend orgaan. Uiteindelijk leidde dit in 1999 tot de oprichting van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media, kortweg het NICAM.
Het instituut is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap (OCW), het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. NICAM vervulde op haar beurt een initiërende en coördinerende rol bij de ontwikkeling van Kijkwijzer, het classificatiesysteem dat ouders en opvoeders waarschuwt tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen.
[...]
Controle op uitvoering
De overheid ziet er nauwlettend op toe dat de zelfregulerende maatregelen ook daadwerkelijk worden nageleefd. Dit toezicht is gedelegeerd aan het Commissariaat voor de Media, dat periodiek het functioneren van de zelfregulering onderzoekt en evalueert. Ook het NICAM zelf verricht kwaliteitsonderzoek naar naleving van de regels. Tevens peilt zij regelmatig de perceptie en het gebruik van Kijkwijzer bij de consument.

en...

http://www.cvdm.nl/ (Commissariat voor de Media)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten