[…]
De partijen in beide kampen voerden actief campagne voor hun standpunt. Daarbij was het optreden van belangrijke voorstanders volgens velen contraproductief. Minister Brinkhorst verklaarde dat "het licht uit zou gaan" in Nederland als er Nee gestemd zou worden. De VVD produceerde een reclamespotje met beelden van de Holocaust en de val van Srebrenica, met de kennelijke boodschap dat herhaling van dergelijke zaken alleen door een Ja-stem te voorkomen was. De spot was meteen al zo omstreden, dat hij nooit is uitgezonden. Ook bekende opiniemakers mengden zich in de strijd; zo was Ronald Plasterk fel gekant tegen het verdrag.
Voorstanders wezen er ook op dat Nederland bij een Nee-stem geïsoleerd zou komen te staan in Europa. Omdat de Fransen drie dagen voor het Nederlandse referendum al Non hadden gestemd, viel dit argument in de ogen van velen weg.
[…]
in: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_referendum_over_het_Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa
Cela étant mis QUE pour ceuX que cela intéresse. Qui fait quoi en Europe et dans les institutions européennes et au Parlement? Pour avoir la retraite, il faudra avoir bien travaillé à l'intérêt général en Europe. C'est ainsi que pensent les Européens en marche vers l'éthique dans les affaires diverses et variées. Même les fonctionnaires approuvent: bon travail, une bonne retraite, travail pas assez bon, moins bonne retraite, plutôt minorée.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten