Vrijdag 15 maart, 14:00-17:00 uur
In samenwerking met de Wiardi Beckman Stichting
Lezing/College
Philip Freriks, Kleis Jager en andere Frankrijk-kenners vertellen over de roemruchte geschiedenis van onze socialistische zuiderburen. Frankrijk heeft een rijke socialistische traditie. Denk alleen al aan de machtige vakbonden, die zodra de werknemersbelangen in het geding komen, ogenschijnlijk zonder moeite het land lam kunnen leggen. En toch is Hollande pas de tweede socialistische president sinds in ’58 de Vijfde Republiek begon. Hoe valt dit te verklaren? Op uitnodiging van de werkgroep geschiedenis van de Wiardi Beckman Stichting zullen verschillende experts zich over deze en andere vragen buigen.
Philip Freriks vertelt over zijn ervaringen met de Franse sociaaldemocratie gedurende zijn tijd als correspondent in Parijs. De ontwikkeling van het Franse socialisme vanaf het einde van de 19e eeuw komt aan bod in de lezing van Daniel Knegt, promovendus in de Franse geschiedenis aan het Europees Instituut te Florence. Ook de meer recente ontwikkelingen van het Franse socialisme worden onder de loep genomen. Trouw-correspondent Kleis Jager spreekt over de Franse politiek en het socialisme vanaf eind jaren ‘80. Ten slotte besteedt Jan Willem Brouwer van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit vanuit historisch perspectief aandacht aan de relatie tussen Frankrijk en Europa, in het bijzonder van de Franse socialisten en Europa.
De middag wordt voorgezeten door staatsraad Tom de Bruijn, voormalig ambassadeur bij de Europese Gemeenschappen in Brussel.
Vanaf 14.00 bent u van harte welkom in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De middag wordt rond vijf uur afgesloten met een borrel.
De sprekers
Dagvoorzitter Tom de Bruijn is momenteel lid van de Raad van State. Als directeur-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel speelde hij een belangrijke rol bij het totstand komen van de verdragen van Maastricht (1992) en Amsterdam (1997). Daarna was hij meer dan acht jaar permanent vertegenwoordiger bij de Europese Gemeenschappen.
Daniel Knegt is promovendus in de Franse geschiedenis aan het Europees Instituut te Florence. Hiervoor was de historicus onder meer redacteur voor het historische tijdschrift Skript.
Kleis Jager is voor dagblad Trouw correspondent in Frankrijk. Verder schrijft hij zo nu en dan voor Vrij Nederland.
Jan Willem Brouwer is als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De historicus heeft zich tijdens zijn lange academische carrière onder meer het Frankrijk van de twintigste eeuw eigen gemaakt.
Philip Freriks, journalist, werd als anchor van het acht uur journaal definitief bij het grote publiek bekend. Voordat hij daar in 1996 begon, had hij er al een rijk journalistiek leven opzitten. Van 1977 tot 1993 was hij onder meer voor de NOS, het Parool en de Volkskrant in het door hem zo geliefde Parijs.
Locatie
LET OP! Dit programma vindt plaats in de Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143. Zie onderstaande link voor een plattegrond met de locatie.
Locatie Centrale Bibliotheek
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten