maandag 8 juli 2013

Et cela intéressera sans doute...

Louise Fresco houdt de 27ste Huizinga-lezing
De natuur is helemaal niet zorgzaam

door Sjoerd de Jong
Louise Fresco, hoogleraar, werkzaam bij de Verenigde Naties, houdt volgende maand de 27ste Huizinga-lezing: `Schaduwdenkers en lichtzoekers'. Ze zal spreken over het doemdenken en de verheerlijking van de natuur. ,,Onheilsprofeet is een dankbare rol'.

http://retro.nrc.nl

Et aussi in http://academia.edu/3495986/Sprookjes_van_Louise_Fresco

[...]

Alle problemen van de technologische, grootschalige, vrije markt benadering worden door Fresco weggewuifd met loze beloftes of dwaze redeneringen. Voorbeelden van het laatste: Macdonalds betert haar leven omdat een ex-directeur ervan duurzame producten wil verkopen (467), en supermarkten verkopen die door Fresco vermaledijde biologische producten (466). Keer op keer beweert Fresco dat de voedselprijzen te laag zijn, en dat verhoging ervan iedereen ten goede komt en zelfs een voorwaarde is voor groei (412). Maar worden de allerarmsten in de steden er beter van als de voedselprijzen stijgen en krijgen de arme boeren een fair aandeel in die stijgende voedselprijzen? Ze moeten al meer voor voedsel betalen dan de rijken, dus zullen ze nog meer in de penarie komen. Fresco behandelt dit ethische dilemma niet, net als al die andere; voor ethiek is geen plaats in haar universum.

Conclusie

Er zitten interessant gedachten in deze studie, maar er zitten zoveel fouten, ongereflecteerde vooronderstellingen, en dogma’s in, dat ik het boek onmogelijk kan aanbevelen als een spannend en goed geschreven overzicht van de huidige kwesties van de landbouw en voeding. De herhalingen, de incoherente, warrige en soms uit de lucht vallende conclusies, zijn zaken die het lezen van dit boek niet tot een plezier maken.Fresco probeert de kritiek op de huidige landbouw- en voedingswetenschappen te pareren door die te beschrijven als een emotionele, nostalgische en verwende reactie, en verdedigt de wetenschappen vanuit het perspectief van de rede(364). Ze wil zich zelf daarmee aan de kant van de Verlichting situeren, en kiest daarmee partij in die bekende strijd van de rede tegen bijgeloof, domheid en luiheid. Maar de huidige wetenschappen hebben door hun nauwe verbinding met het grote geld en macht, alsmede door hun invloed op milieu en natuur, mensen en dierenwelzijn een heel ander karakter dan in het tijdperk van de Verlichting. Dit boek levert een uiterst polemische, maar tenslotte onvruchtbare bijdrage aan de discussie over de rol van wetenschap en technologie bij toekomst van landbouw en voeding.

P.s: L'âne se pose des questions... J'ai eu l'occasion d'assister à une conférence où Louise Fresco faisait office de modératrice. C'est toujours agréable de débattre... et utile. C'était à Amsterdam sur la justice, "de staat van de rechtsspraak", une rencontre organisée par le Spui25.

Des liens avec Jacque Fresco?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten