Kansen en bedreigingen van nieuwe technologieën
Bij TNO is Marc van Lieshout senior onderzoeker ‘ICT en beleid’ en programmamanager ‘Maatschappelijke impact van ICT’. Hij is co-auteur van het rapport ‘RFID technologies: emerging issues, challenges and policy options’, dat TNO samen met Telecom Italia schreef voor het Institute for Prospective Technology Studies, het onderdeel van de Europese Commissie dat zich bezighoudt met toekomstverkenningen.
Nieuwe technologieën en toepassingen volgen elkaar in hoog tempo op en daarmee rijst permanent de vraag of en in hoeverre die maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Een bekend voorbeeld is RFID. Goederen, dieren of mensen zijn dankzij een minuscule chip altijd en overal te volgen.
TNO onderzoekt in opdracht van onder meer de Nederlandse overheid en de Europese Commissie wat de mogelijkheden en bedreigingen zijn van nieuwe technologieën.
'Voor het maken van beleid en van wetgeving is een gedegen inzicht in de ontwikkelingen rond ICT van cruciaal belang. In Nederland en Europa stimuleert de overheid ICT in maatschappelijke sectoren. Dat moet leiden tot betere zorg, meer veiligheid op straat, innovatieve leerprocessen en betere verkeersmobiliteit. Maar alles moet wel op een verantwoorde manier. Zo moet de privacy van burgers zijn gewaarborgd. Bij TNO volgen we alle technologische ontwikkelingen wereldwijd. We adviseren overheden in Nederland en daarbuiten hoe ze daarop in moeten spelen.'
Effecten ICT op de samenleving
Marc studeerde af aan de Radboud Universiteit Nijmegen in experimentele biofysica/medische fysica. Hij werd daar vervolgens universitair docent ‘Informatica en Samenleving’. In de jaren negentig werkte hij als onderzoeker bij het Rathenau Instituut in Den Haag en daarna bij de Universiteit van Maastricht. In 2000 kwam hij in dienst bij TNO.
Hij deed uiteenlopend wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen ICT en samenleving: ICT en mobiliteit, ouderen op de elektronische snelweg, hij werkte mee aan het Europese project Social Learning In Multimedia en het EU-project Spectre over ICT en ruimtelijke planning in drie Europese regio’s. Ook onderzocht hij wat telewerken kan bijdragen als het gaat om files, kosten, productiviteit en arbeidsparticipatie. Verder ondersteunt hij het Europees Parlement bij vraagstukken rond het European Techno-Economic Policy Studies Netwerk, zoals mobiele tv, spectrumbeleid, Galileo en internationale afspraken rond mobiele telefonie.
Ongewenste gevolgen voorkomen
Marc van Lieshout: ‘Bij ICT en samenleving geldt vaak dat je met behulp van al die prachtige technieken oplossingen aandraagt, maar dat ze ook tot zeer ongewenste gevolgen kunnen leiden. TNO onderzoekt daarom de technologische mogelijkheden met inachtneming van de maatschappelijke gevolgen. We weten hier alles van de techniek RFID en welke voordelen die consument, bedrijf en overheid kan bieden. Denk aan dieren uit een veestapel volgen in het belang van ziektebestrijding en voedselkwaliteit; patiënten, artsen of instrumenten traceren in een ziekenhuis, de voorraad in een winkelketen. En dat zijn er nog maar een paar. Maar wil je leerlingen op school met RFID overal kunnen volgen? Mag de politie of NS iets doen met de sporen die je met de OV-chipkaart hebt achtergelaten? TNO onderzoekt de mogelijkheden van elke techniek, maar ook de ongewenste invloeden daarvan. Met die kennis kunnen overheden, in het belang van burgers en bedrijven, gefundeerde beslissingen nemen over beleid en wetgeving.’
http://www.tno.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten