maandag 26 januari 2015

Le lobby à BruXelles...

Par eXemple:

https://decorrespondent.nl/147/Hoe-een-machtige-lobby-onze-privacy-onder-druk-zet/6781698-89794117, un article du 10 octobre 2013:

[...]

Maar er is ook een minder directe strategie dan het oprichten van lobbykantoren, waarbij direct zichtbaar is waarvoor ze bedoeld zijn. Dat is het zogenoemde astroturfing: clubs die zich vermommen als onafhankelijke denktanks, maar die eigenlijk de belangen van de industrie dienen.

De European Privacy Association (EPA) is daar een voorbeeld van. Die organisatie presenteerde zich vanaf de oprichting in 2009 als een van de grote voorvechters van privacy. Ze benadrukte in het openbaar onvermoeibaar dat de bescherming van onze persoonlijke levenssfeer een mensenrecht is. Regeringen moesten volgens EPA afblijven van onze persoonsgegevens, zolang ze daar geen heel goede reden voor hadden. Ook internetgiganten als Google en Facebook hadden de plicht om onze privacy te eerbiedigen.

De EPA had een indrukwekkend Policy and Scientific Committee samengesteld. Leden waren onder meer de Nederlandse jurist Serge Gijrath, die hoge functies bekleedde bij topadvocatenkantoor Baker & McKenzie en docent IT-recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en prof. dr. Borka Jerman-Blazic, hoogleraar ICT aan de universiteit van Ljubljana en auteur van honderden wetenschappelijke artikelen. Europarlementariërs maakten graag gebruik van hun deskundigheid, tijdens door de EPA georganiseerde lunches, borrels en evenementen. Zo belegde EPA op 29 september 2009 samen met Sophie in ‘t Veld van D66 een bijeenkomst in het Europarlement met als titel Shaping Privacy - A Path for Europe.

[...]

Op 21 oktober wordt er in de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken over de databeschermingswet gestemd. De stemming in het plenaire parlement volgt waarschijnlijk begin 2014. We blijven de ontwikkelingen volgen.

P.s: Où en sommes-nous? On a eu l'occasion de rencontrer madame Sophie in 't Veld en REAL. Ce blog en a déjà fait mention. Avec les tantes au milieu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten