woensdag 28 januari 2015

Liberalen en verantwoordelijkheden... maar niet alleen de liberalen...

Democracy in Europe

Of the people, by the people, for the people?

Prijs:

In boekvorm € 0,00


Voor de meerderheid van de burgers is Europa vooral een ‘ver van hun bed’-show. Gevraagd naar associaties met de Europese Unie denken velen in eerste instantie aan ‘kostbaar’ en ‘bureaucratisch’ in plaats van aan ‘vrijheid’ en ‘democratie’. Burgers zijn niet te spreken over het democratisch gehalte van de Europese Unie. Wat men ook van Europa mag vinden in termen van meer macht, minder macht, uitbreiding, of juist niet, indien de democratische legitimiteit niet is gewaarborgd zal de weerstand tegen Europa alleen maar verder toenemen, met alle negatieve gevolgen van dien.


In het kader van het European Liberal Forum (ELF) – een samenwerkingsverband van Europese liberale denktanks – heeft de Teldersstichting met medewerking van de Finse liberale denktanks E2 en Lokus aan een project gewerkt over de democratische legitimiteit van de Europese Unie. Dit project resulteerde in de bundel Democracy in Europe. Of the people, by the people, for the people? Aan deze bundel werkten verschillende auteurs uit Finland, Zweden, Polen en Nederland mee, de eindredactie werd verzorgd door Patrick van Schie en Fleur de Beaufort.

De bijdragen gaan over het (gebrek aan) vertrouwen van burgers in de Europese instituties en ontwikkelingen, alsmede de wijze waarop de democratische legitimiteit van de Europese Unie zou kunnen worden verstevigd. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de toekomst van de Europese Unie. Moet worden gericht op verdieping van de samenwerking tussen de bestaande lidstaten of ligt het antwoord voor de toekomst juist in uitbreiding van de unie waarbij bewust geen intensivering van de samenwerking wordt nagestreefd. In de zoektocht naar meer democratie legitimiteit wordt bijzondere aandacht besteed aan het referendum en aan de rol van politieke partijen bij het dichter bij de burger brengen van Europa.

http://www.teldersstichting.nl/index.php?page=76&product=30&webshoppagina=1&search=liberaal+verantwoordelijkheid

http://nl.wikipedia.org/wiki/Liberalisme

Où se trouvent les valeurs?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten