maandag 28 september 2015

Et on reprend car cette question est importante... C'est sur les responsabilités dans les sociétés...

Tegen geweld op televisie... Sur la violence à la télévision... et dans les médias en général... Où en sommes-nous en 2015?...

Het aanzien van 1996, uitgeverij Het Spectrum, p.62:

Tienduizenden kinderen trokken naar Rotterdam om hun televisiehelden in het 'echt' te zien. De populaire Power Rangers gaven in Ahoy zes shows, compleet met dansbewegingen en karatetappen. Het waren deze Power Rangers die in Nederland een discussie uitlokten over het geweld op televisie. Moest daar niet op een of andere manier tegen opgetreden worden, was de vraag.

Het was minister Winnie Sorgdrager van Justitie die in april de discussie opende. Zij stelde voor in televisietoestellen een anti-geweldchip te laten inbouwen. Als er rake klappen vielen, schakelde de televisie vanzelf uit. Hoewel er meerdere voorstanders waren - zoals de Europese Commissie - bleken de bezwaren tegen de 'chip' groter dan de voordelen. Was het censuur, hoe zat het met de vrijheid van meningsuiting, welk geweld was wel en welk geweld was niet toegestaan en was het niet een taak van ouders om in te grijpen?

Terwijl de discussie voortging, stemden de kinderen van de basisscholen om half zes 's middags massaal af op RTL-5 voor 'hun' Power Rangers. Zij zagen dan de aardige tieners Tommy, Zack, Jason, Billy, Kimberly en Trini in gewelddadige superhelden veranderen als er gevaar dreigde.

Uit onderzoek bleek steeds vaker dat geweld op televisie wel degelijk een negatieve invloed kon hebben en daarom werd de roep om er 'iets' aan te doen alsmaar luider.

Omdat geweldchip niet de ideale oplossing was, werd voorlopig vooral geprobeerd omroepen te bewegen minder gewelddadige series uit te zenden of deze op een later tijdstip te programmeren.

In 1996: Discussie in Nederland over geweld op televisie.

P.s: Que fait-on auX postes à GRANDES responsabilités? Qu'a-t-on fait auX postes à GRANDES responsabilités? Pour quelles raisons les médias traditionnels ont-ils tous les droits? Comment comprendre certaines choses dans le fonctionnement des médias aujourd'hui? Surtout dans les réseauX s'adressant auX jeunes consciences. Peut-on parler d'irresponsabilité, ici et là, dans certains ministères? Ou Directions. Dans certaines rédactions. Dans les conseils de surveillance chargés d'un peu surveiller. Dans les conseils d'administration des très GRANDS GROUPES qui produisent du contenu s'adressant auX plus vulnérables. Même des enfants et des mineurs. Jusque dans leurs chambres à coucher. Sur le dos des familles les plus naïves. Comment appelle-t-on cela? On peut appeler cela de l'abus de faiblesse et de la tentative de corruption des mineurs, des jeunes et de leurs familles. C'est pas jojo tout ça. Que pourrait dire la Justice GLOBALE?

Où en est-on en 2015 avec cette problématique du schadelijke media aanbod pour les plus vulnérables, les enfants, les mineurs, la jeunesse, les familles?

Avec un billet du 9 septembre 2014, en rappel:

Over schadelijk media aanbod...

Beeldmateriaal, etc: http://www.ivir.nl/publicaties/vaneijk/Wijzerkijken.pdf - November 2005.

"In maart 2012 liep het 3-jarige convenant “Naar een betere bescherming van minderjarigen tegen schadelijk beeldmateriaal” af. Het convenant werd afgesloten tussen de toenmalige minister van Justitie en de bioscoop-, winkel- en bibliotheekbranches Doel van het convenant was de naleving van artikel 240a Wetboek van Strafrecht op een significant hoger niveau te brengen. Dit wetsartikel zegt dat het verboden is om audiovisuele producten te verstrekken aan kinderen die jonger zijn dan de leeftijdsgrens van het product. Nu de projectfase voorbij is, worden veel werkzaamheden van buro240a voortgezet, zij het met een kleinere bezetting." in: http://www.kijkwijzer.nl/jaarverslag/

Sur la diffusion de la violence et du discours de haine entre autres à l'attention ou à l'intention des consciences les plus sur-eXposées, même dans les chambres à coucher. Est-ce que la Justice va un peu faire son travail?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten