maandag 28 september 2015

https://nl.wikipedia.org/wiki/Protestantse_werkethiek... Comment bien comprendre la valeur travail dans une autre perspective?...

[...]

Max Weber

In de wetenschappelijke publicatie genaamd Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus (1904-1905) legde Max Weber een verband tussen het Calvinisme en de opkomst van kapitalistische instituties. Weber beschreef dat de toewijding tot werk en het rationele denken de fundamentele basiselementen van het moderne kapitalisme waren, en dat dit kenmerkend was voor de puriteinen die van werk een geestelijke roeping maakten. Hij plaatste deze innerweltliche Askese tegenover de rooms-katholieke opvatting dat vroomheid het best kon worden beoefend door zich uit de wereld terug te trekken in bijvoorbeeld kloosters. Op deze wijze meende Weber een verklaring te hebben voor het gegeven dat het kapitalisme ontstond in de Angelsaksische wereld in plaats van in Italië, hoewel de modernisering van het handelswezen daar begonnen was. Met zijn theorie bood hij een alternatief voor het Marxisme dat in zijn ogen sociaal-economische ontwikkelingen reduceerde tot een strijd om het bezit van de productiemiddelen.

[...]

Sur la valeur travail: que penser du travail du docteur et historien catholique W.J.F. Nuyens (1823-1894)?

Pour ceuX qui ont envie de comprendre, on vous invite à Hoorn, une jolie ville au bord du Zuiderzee. Vous vous y arrêterez, vous visiterez, vous prendrez le bus ou le vélo et vous commencerez à vous poser les questions qu'il faut. Vous irez faire un tour du côté du village de Westwoud où habitait le docteur et historien Nuyens: https://nl.wikipedia.org/wiki/Westwoud, https://fr.wikipedia.org/wiki/Westwoud. Car ce blog pense que les grands esprits, ceuX qui ont énormément travaillé à l'émancipation des minorités des Pays-Bas au XIXème siècle doivent pouvoir avoir l'attention qu'ils méritent en 2015. C'est une histoire toute simple qui vous est racontée là. Une histoire du Nord de la Hollande bien comprise. Une histoire sur les notions d'égalité et liberté bien comprises. De RESPECT aussi. Et peut-être même de justice. Encore une fois, on ne prétend pas tout savoir, les commentaires sont les bienvenus car on ne voudrait pas non plus dire n'importe quoi.

Sur les perspectives européennes: QUE pour ceuX que cela intéresse évidemment.

Et pour ceuX qui s'intéresse à l'histoire de Westwoud: http://www.biografischportaal.nl/persoon/20093757

http://www.westfriesarchief.nl/historie/werkgebied?map=rechtsgebieden&periode=voor1795#westwoud:

Geschiedenis
De stede Westwoud werd op 2 februari 1414 gevormd door hertog Willem VI van Beieren. De dorpen Westwoud, Oosterblokker en Westerblokker kregen toen een gezamenlijk stadsrecht en hadden sindsdien een gezamenlijke rechtbank voor strafzaken en civiele zaken. In 1493 werd Westwoud opgedeeld in twee aparte dorpen: Westwoud en Binnenwijzend. De schout (ook wel “baljuw” of “officier” genoemd) trad in strafzaken op als eiser, de schepenen wezen vonnis. Dat deden zij ook in civiele zaken, waarbij meestal particulieren tegenover elkaar stonden. Tot de taken van de schepenen behoorde ook het passeren van allerlei akten, waaronder verkoopakten van onroerend goed en hypotheekakten. Ten slotte wezen de schepenen de voogden van weeskinderen aan en hielden zij toezicht op het door deze voogden gevoerde beheer.

In een dorpscombinatie zoals de stede Westwoud bleven de inliggende plaatsen als dorp zelfstandig. Ieder dorp was in de stedelijke rechtbank vertegenwoordigd met een aantal schepenen. Dit bleef zo tijdens de Bataafse Republiek (1795-1806) en het koninkrijk Holland (1806-1810).

In maart 1811 werd in ons land de Franse wetgeving ingevoerd. Dit betekende de opheffing van de plattelandssteden en de stedelijke rechtbanken en de liquidatie van de middeleeuwse privileges die daaraan ten grondslag lagen. In de plaats daarvan kwam het stelsel van rechtspraak dat in grote lijnen nog altijd bestaat.

http://www.biografischportaal.nl/persoon/34590258
http://www.biografischportaal.nl/persoon/34709992

https://fr.wikipedia.org/wiki/Marguerite_de_Bourgogne_(1374-1441)
https://fr.wikipedia.org/wiki/Guillaume_IV_de_Hainaut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten