À Clingendael à La Haye:
http://www.clingendael.nl/publication/%E2%80%99-europa-zijn-we-wel-goed-maar-niet-gek
http://www.clingendael.nl/publication/nederland-als-europese-lidstaateindelijk-normaal
Et à Amsterdam...
De sociale dimensie van de Europese Unie
In samenwerking met de Werkgroep Europa Partij van de Arbeid
Lezing/College
In juni bespreekt de Europese Raad de sociale dimensie van de Europese Unie. Minister Asscher komt voor mei met een notitie over het onderwerp. Een gesprek tussen UVA-hoogleraar Frank Vandenbroucke en PvdA-kamerlid John Kerstens over welke rol Europa moet spelen op het sociale terrein .
Is het wenselijk en/of noodzakelijk dat de Europese Unie zich bemoeit met het terrein van de sociale wetgeving? Of moet dit terrein strikt voorbehouden blijven aan de lidstaten. Is een Europees minimumloon wenselijk? Is Europese afstemming van nationale loonontwikkelingen een goede zaak? Wat te doen met Poolse chauffeurs die in dienst van een Cypriotische firma’s in Nederland tegen heel lage lonen werken? Hoe voorkomen we dat Nederlandse werknemers worden weggeconcurreerd door gesjoemel met sociale lasten van mensen uit andere Europese landen die in Nederland werken?
Dit zijn allemaal onderwerpen die zeer gevoelig liggen. Landen hechten aan hun autonomie. Maar de werkelijkheid laat Europese vervlechting zien, die coördinatie noodzakelijk maakt.
Frank Vandenbroucke
Frank Vandenbroucke is sinds 1 mei 2011 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Universiteit van Antwerpen en onderzoekt sociale ontwikkelingen in de lidstaten van de Europese Unie.
Hij heeft vele posities bekleed in de Vlaamse SP (parlementslid, voorzitter, minister, senator, minister van Staat).
John Kerstens
John Kerstens is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, met als onderwerpen werk/economie en inkomens/sociaal beleid. Daarvoor was voorzitter van FNV Bouw en vice-voorzitter van de FNV.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.
http://www.spui25.nl/programma/item/240513socialedimensieeu.html
Et encore ceci...
Op zoek naar de nieuwe verhalen van Europa. Deel 3: Parijs
In samenwerking met de Europese Commissie in Nederland
Lezing/College
Deel 3 van een virtuele reis langs landen in de Europese Unie, waarin op zoek wordt gegaan naar de nieuwe verhalen van Europa. Ditmaal met architect Maarten Kloos en politiek filosoof Christophe de Voogd, die een fascinatie voor de stad Parijs delen. Waar ontmoeten architectuur en politiek elkaar? Hoe verhoudt Parijs zich tot de rest van Europa? Met een introductie vanuit de Europese Commissie in Nederland, een column door Heiba Targhi Bakkali en foto’s van Elise van Joolen. Moderator: René Moerland.
Een verhaal over de toekomst van Parijs kan in deze tijd niet anders zijn een speurtocht naar een mogelijk evenwicht. Naar een balans tussen twee polen, het kleine en het grote. Rond vragen als: hoe kan de individu zich nog verankerd voelen in de stad? Hoe ver kan de stad nog groeien?
Maarten Kloos, directeur en mede-oprichter van ARCAM, gaat in gesprek met Christophe de Voogd, hoofddocent geschiedenis en politieke filosofie aan Sciences Po. Parijs vormt het vertrekpunt, Europa is de bestemming. Moderator is René Moerland.
Een uitgesproken column wordt verzorgd door Parool-journaliste Heiba Targhi Bakkali, en er zijn Parijse foto’s te zien van Erasmus-studente Elise van Joolen.
Maarten Kloos
Maarten Kloos studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Tijdens en na zijn studie werkte hij korte perioden bij architecten in Amsterdam en Parijs. In 1986 was Kloos medeoprichter van ARCAM, het Architectuurcentrum Amsterdam, waarvan hij nog steeds directeur is. In die functie heeft hij jarenlang debatten en tentoonstellingen georganiseerd over architectonische en stedebouwkundige ontwikkelingen in de Amsterdamse regio en is hij door de jaren heen verantwoordelijk geweest voor de publicaties van ARCAM. Tot de boeken van zijn hand behoren Le paradis terrestre de Picassiette (Parijs, 1979) en Alexander Bodon, architect (Rotterdam, 1990). Daarnaast was hij als architectuurcriticus verbonden aan het Haarlems Dagblad en de Volkskrant en publiceerde hij onder andere in buitenlandse tijdschriften als L'Architecture d'aujourd'hui. Maarten Kloos is vice-voorzitter van de Stichting Europan Nederland en lid van de Raad van Toezicht van de AHK. Tweemaal werd hij bekroond: in 2000 ontving hij de Rotterdam-Maaskantprijs, in 2012 de ARC12 Oeuvre Award.
Christophe de Voogd
Christophe de Voogd doceert geschiedenis en politieke filosofie aan Sciences Po in Parijs. Hij was vijf jaar directeur van Maison Descartes/Institut Français d’Amsterdam. Hij werkte voor zowel het ministerie van Onderwijs en Cultuur, als het ministerie van Internationale Culturele Betrekkingen. De Voogd is gespecialiseerd in Nederlandse geschiedenis. Van zijn hand verscheen onder andere het boek Geschiedenis van Nederland (Fayard, 2003). Hij is tevens verbonden aan het Secretariaat-Generaal van de Europese Unie in Brussel en bestuurslid van de European Cultural Foundation in Amsterdam.
René Moerland
René Moerland is chef Buitenland van het NRC Handelsblad. Daarvoor was hij onder meer door de krant gestationeerd in Parijs als correspondent Frankrijk en in Den Haag als politiek redacteur.
Voertaal: Nederlands en Engels
Reeks: Op zoek naar nieuwe verhalen voor Europa
2013 is uitgeroepen tot het Europese jaar van de burger. In dat kader gaat de Europese Commissie in Nederland een samenwerking aan met SPUI25. Tussen april en juni vinden er vier programma’s plaats, waarbij steeds een ander deel van de Europese Unie centraal staat. Van zuidelijk Spanje, tot Berlijn, en nog verder oostwaarts: wat zijn de nieuwe verhalen voor Europa? SPUI25 nodigt politieke denkers, historici, filosofen, schrijvers, journalisten en kunstenaars uit verschillende hoeken van de Europese Unie uit om zich over deze vragen te buigen en hun visie te geven op een Europese toekomst.
Essaywedstrijd
Naast de programma’s heeft SPUI25, samen met Folia en NRC Handelsblad, een essaywedstrijd uitgeschreven. De winnaar wordt tijdens één van de programma’s bekendgemaakt, wint 250 euro aan boekenbonnen, en ziet zijn/haar essay gepubliceerd in nrc.next enFolia Magazine.
Fotografieproject
Vier Erasmusstudenten op uitwisseling in o.a. Madrid en Berlijn, leggen in opdracht van SPUI25 het dagelijkse leven in hun tijdelijke woon- en studeerplaats vast. Hoe ervaar je als Erasmusstudent de stad waar je studeert? Hoe ziet de universiteit eruit, het studentenleven, de lokale cultuur? De foto’s worden tijdens de avonden geprojecteerd.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.
http://www.spui25.nl/programma/item/22.05.13---op-zoek-naar-de-nieuwe-verhalen-van-europa.-deel-3-parijs.html?date=22052013
Et aussi...
http://www.wbs.nl/platform/links/%E2%80%99-europa-zijn-we-wel-goed-maar-niet-gek%E2%80%99
http://www.wbs.nl/over-de-wbs
De WBS heeft een kleine staf van betaalde medewerkers. We zijn in belangrijke mate aangewezen op een breed netwerk van mensen. We werken samen met de wetenschap, maatschappelijke organisaties en het openbaar bestuur. We werken op uiteenlopende manieren. We organiseren debatten, seminars en conferenties; we hebben een aantal vaste werkgroepen; we publiceren boeken en andere uitgaven. Daarnaast leveren we gevraagde en ongevraagde bijdragen aan de verkiezingsprogramma's van de PvdA. Vaste uitgaven zijn ons eigen maandblad Socialisme & Democratie en het WBS Jaarboek. Aan de Universiteit van Amsterdam heeft de WBS de Dr. J.M. den Uyl-leerstoel ingesteld.
Onafhankelijke positie
De Wiardi Beckman Stichting is onafhankelijk van bestaand beleid en beleidsmakers. Dat sluit ondersteunend werk voor de PvdA – zoals het opstellen van discussienota’s, bijdragen aan verkiezingsprogramma's, en advisering van de Tweede-Kamerfractie en het partijbestuur – echter niet uit. De WBS ontvangt overheidssubsidie, gekoppeld aan het aantal Kamerzetels van de PvdA, en financiële steun van de PvdA zelf. Daarnaast geniet de WBS de steun van veel individuele donateurs.
Au chapitre qui fait quoi? Et que dit la société civile?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten