maandag 1 juli 2013

"Over de informatiemaatschappij" en Europe...

Beleid informatiemaatschappij - Hoofdinhoud

Sinds de jaren '90 neemt het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) enorm toe. Informatie-uitwisseling vindt steeds meer plaats met behulp van digitale technologieën. Het meest in het oog springende voorbeeld is het internet. Kennis en informatie zijn steeds makkelijker toegankelijk en spelen een belangrijke rol in onze economie en samenleving.

Een belangrijk element van het Europese beleid op dit terrein is om ICT-diensten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit geldt voor bijvoorbeeld telefonie, fax en internet. Dit beleidsterrein wordt sinds 2010 ook wel aangeduid als Digitale Agenda.

Daarnaast wil de Europese Unie i de ontwikkeling en het gebruik van ICT stimuleren, om op die manier de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van andere economische grootmachten zoals de Verenigde Staten en Japan te verbeteren.

1.In vogelvlucht

2.Wie doet wat?

3.Meer informatie


1.In vogelvlucht

Op de Europese top van Lissabon (2000) kondigden Europese regeringsleiders aan dat de Europese Unie in 2010 de "meest concurrerende kennismaatschappij ter wereld" moest zijn. Het stimuleren van de ontwikkeling en het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) was een belangrijk element in de toen tot stand gekomen Lissabon-strategie i.

Ook in het opvolgende programma, de EU 2020-strategie i (uit 2010), speelt het bevorderen van ontwikkeling en gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) een grote rol.

De Europese Commissie i wil dit op de volgende manieren bereiken:

-

regels over het ontwikkelen van nieuwe ICT-diensten verminderen

-

ICT-diensten beschikbaar en toegankelijk maken en houden voor Europese burgers en bedrijven

-

concurrentie stimuleren door het bestrijden van monopolieposities


eEurope-initiatief

Dit initiatief werd in 2002 gestart als onderdeel van de bovengenoemde Lissabon-strategie. Het doel was om internet in de gehele Unie goedkoper, sneller en veiliger te maken, investeringen in menselijke en financiële middelen te bevorderen en het gebruik van internet aan te moedigen.

eEurope 2002 werd opgevolgd door het eenjarige actieplan eEurope 2005. Dit was hoofdzakelijk gericht op de bevordering van breedbandtoegang tegen betaalbare prijzen, verbeterde netwerkbeveiliging en een groter gebruik van informatietechnologieën door de nationale overheden van de 27 EU-lidstaten i.

Meer informatie over het eEurope-initiatief i

i2010-initiatief

In juni 2005 heeft de Europese Commissie een nieuw strategisch kader voor de informatiemaatschappij en de media gepresenteerd: i2010 - een Europese informatiemaatschappij voor groei en werkgelegenheid. Dit meerjarenplan liep van 2005 tot 2010 en volgde het in 2005 beëindigde eEurope 2005 actieplan op.

Het i2010-initiatief had drie prioriteiten:

-

voltooiing van een gemeenschappelijke Europese informatieruimte, ter bevordering van een open concurrerende interne markt voor de informatiemaatschappij en de media

-

versterking van innovatie en investeringen in onderzoek naar informatie- en communicatietechnologieën (ICT)

-

totstandbrenging van een Europese informatiemaatschappij die gericht is op betere openbare dienstverlening en een betere levenskwaliteit


Meer informatie over het i2010-initiatief i

Granada-strategie

Het Spaans EU-voorzitterschap i heeft tijdens het wereldcongres over IT (WCIT 2010) dat van 25 tot en met 27 mei 2010 plaatsvond in Amsterdam de Granada-strategie gepresenteerd. Dit vijfjarenplan is de opvolger van het i2010-initiatief en zal lopen van 2010 tot 2015.

De Granada-strategie kent vijf prioriteiten voor het Europese ICT-beleid:

-

verbeterde infrastructuur door investering in nieuwe netwerktechnieken

-

groter consumentenvertrouwen in digitale technieken door verbeterde veiligheid van het internet

-

een Europese conventie voor de rechten van de internetgebruiker opstellen

-

een digitale variant van de gemeenschappelijke markt tot stand brengen

-

de Europese ICT-sector versterken ten opzichte van de VS en Azië


Digitale agenda

Sinds het aantreden van de nieuwe Europese Commissie Barroso II i heeft de Commissie een eurocommissaris die zich specifiek bezighoudt met digitale innovatie. ICT speelt een belangrijke rol bij de economische ontwikkeling en innovatiekracht van de EU. Eurocommissaris Neelie Kroes i heeft grote ambities op dit gebied, die zij heeft uitgewerkt in de digitale agenda voor Europa 2010-2020.

Digitale agenda i

Negatieve aspecten informatiemaatschappij

De informatiemaatschappij kent ook negatieve aspecten, zoals computercriminaliteit en internetpiraterij. De EU bestrijdt deze gevolgen onder meer met een actieplan ter bevordering van een veilig gebruik van het internet en ter bestrijding van onwettige en schadelijke inhoud. Het actieplan moet kinderporno, manipulatie van kinderen en online pesten bestrijden, en voorziet in Europa-brede regels ten aanzien van afluistertechnieken en spam om zo de privacy bij het gebruik van ICT-diensten en een veiliger internet te waarborgen.

De Europese Commissie kwam in maart 2012 met een voorstel om een Europees centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit op te richten. Dit centrum moet helpen de Europese burgers en ondernemingen te beschermen tegen de toenemende cyberdreiging. Het centrum zal deel uitmaken van Europol i in Den Haag. Het zal zich voornamelijk bezighouden met de illegale activiteiten van georganiseerde criminele groepen op het internet.

Daarnaast kwam de Europese Commissie in mei 2012 opnieuw met voorstellen voor betere EU-wetgeving om de Europese Unie beter te beschermen tegen cyberaanvallen en andere verstoringen van elektronische systemen. Onder andere het uitwisselen van kennis en het bevorderen van de samenwerking tussen lidstaten staan hierbij centraal, om zo lidstaten beter voorbereid te laten zijn op eventuele cyberaanvallen.

In januari 2013 publiceerde het Europees Agentschap voor Netwerk- en Informatiebeveiliging (ENISA) i een rapport met daarin aanbevelingen voor meer cyberveiligheid in de gehele Europese Unie. Enkele aanbevelingen zijn:

-

meer pan-Europese en nationale oefeningen om cross-country cybercrises aan te pakken

-

EU-lidstaten en de Europese Vrijhandelsassociatie moeten hun effectiviteit, schaal, en kennis van mechanismen, procedures en informatiestromen verbeteren en nationale en internationale samenwerking initiëren

-

meer training in crisessituaties is noodzakelijk voor iedereen die belang heeft bij cyberveiligheid

-

een vergrote deelname van de privaatsector op nationaal niveau

-

het verkrijgen van input van andere Europese sectoren (energie, vervoer)


Meer informatie over internetpiraterij i

Lees meer


Europese Unie

NL

Inleiding + samenvatting van de EU wetgeving


2.Wie doet wat?

Bij de besluitvorming op dit beleidsterrein spelen de Europese Commissie i, de Raad i en het Europees Parlement i een rol.

Initiatief voor nieuw beleid bij de Europese Commissie

Eerstverantwoordelijk is de Eurocommissaris voor Digitale agenda:

Neelie Kroes (Nederland)

Invloed nationale parlementen

Nationale parlementen van de lidstaten kunnen binnen acht weken nadat de Europese Commissie een voorstel heeft bekendgemaakt, laten weten dat de Europese Unie zich niet met het onderwerp zou moeten bezighouden i.

Vanuit het Nederlands parlement zijn bij dit beleidsterrein betrokken:

Eerste Kamercommissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) i
Vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) - Tweede Kamer i

Besluitvorming door Raad en Europees Parlement

De besluitvorming verloopt volgens de gewone wetgevingsprocedure i.

De raadsformatie i die beslist over het Europese beleid inzake de informatiemaatschappij is de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie i. Besluiten worden genomen met gekwalificeerde meerderheid i.

Vertegenwoordiger voor Nederland in deze Raad is:

Henk Kamp (VVD, minister van Economische Zaken) i

In het Europees Parlement beoordelen de volgende parlementaire commissies aspecten van het Informatiebeleid:

-

voor bijvoorbeeld standaarden in het betalingsverkeer via internet: de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming i

Deze commissie heeft de volgende Nederlandse leden:

Toine Manders (VVD; ALDE) i
Laurence Stassen (PVV; niet ingeschrevenen) i

De volgende Europarlementariërs zijn in deze commissie plaatsvervangend lid:

Wim van de Camp (CDA/FEV) i
Dennis de Jong (SP; GUE/NGL) i

-

voor de bestrijding van spam, piraterij, online discriminatie en criminaliteit, en privacy-aspecten: de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken i


Voor Nederland zijn de volgende Europarlementariërs lid:

Emine Bozkurt (PvdA; S&D) i
Wim van de Camp (CDA; EVP/ED) i
Dennis de Jong (SP; GUE/NGL) i
Jan Mulder (VVD; ALDE) i
Judith Sargentini (GroenLinks; De Groenen/EVA) i

Sophie in 't Veld (D66; ALDE) i

Als het Europees Parlement het (eventueel aangepaste i) voorstel goedkeurt, sluit een overeenstemming in de Raad van de Europese Unie de procedure af. Nederland heeft in de Raad 13 stemmen, op een totaal van 345. Als het voorstel door de Raad is goedgekeurd, zorgt de Nederlandse regering ervoor dat het voorstel nationaal wordt uitgevoerd.



3. Meer informatie
Hot issues

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) i
Goedkoper bellen in de EU i
Telecompakket i
Internetpiraterij: een probleem of een zegen? i
Snel internet voor iedereen i
Nieuwe gedragscode voor internetboekingen vluchten i
Kinderen en internet i
Bescherming van persoonsgegevens op internet i

Nederland

Nederlands standpunt ten aanzien van de Europese informatiemaatschappij

Europese Unie

Activiteitendossier

Informatiemaatschappij

Factsheet Europees Parlement

Communicatiebeleid (pdf, en)
Mediabeleid (pdf, en)

Betrokken instanties

Directoraat-generaal Informatiemaatschappij en media i
Europees Agentschap voor Netwerk- en Informatiebeveiliging i


Statistiek

Artikelen en Persberichten Eurostat (en)
Tabellen Eurostat (en)
Scoreboard digitale agenda (en)

Eurobarometer

Eurobarometer over perceptie informatiemaatschappij (pdf, en)

Inhoudsopgave van deze pagina:
In vogelvlucht
Wie doet wat?
Meer informatie

Bekeken:
Ms Neelie KROES in Warsaw, Poland
Ms Neelie KROES in Warsaw, Poland
Ms Catherine ASHTON co-chairs the Conference on Empowerment ...
Eurocommissaris



Overzicht vacatures bij Europese instellingen op dit terrein. Strategic Analyst (cybercrime unit)
Senior Strategic Analyst - Cybercrime centre
Senior Software Developer
Senior Operational Analyst - Processing of Personal Data
SIENA (Secure Information Exchange Network Application) Account and Product Manager
Bekijk alle vacatures

Submenu:
Nieuws
Agenda
Historie

Nieuws-items bij Beleid informatiemaatschappij

27-06


Per 1 juli lagere prijzen mobiele roaming: data 36% lager; roaming in Kroatië 15 keer goedkoper (en)



27-06


Digitale innovatie sleutel voor toekomst Europa (en)



27-06


Richtlijn voor het opleggen van administratieve kosten aan providers in de elektronische communicatie die radiofrequenties gebruiken (en)



27-06


EU-verordening: vanaf 1 juli lagere maximumtarieven voor mobiele roaming



27-06


Informele deal over fonds voor energie en infrastructuur (en)



27-06


Iers voorzitterschap bereikt overeenkomst over investeringen van €30 miljard in transport, energie en infrastructuur (en)



26-06


Europees internet vaak langzamer dan beloofd



26-06


Europees Hof: burger kan niet eisen dat alle informatie over een persoon van internet wordt gehaald (en)



26-06


Kosten grensoverschrijdend mobiel bellen en internetten op 1 juli omlaag (en)



26-06


Breedband in Europa: consumenten krijgen niet de internetsnelheden waarvoor ze betalen



25-06


'Google hoeft gegevens niet te verwijderen'



25-06


EU-burgers tasten in het duister omtrent data-inbreuk (en)



25-06


Nieuwe officiële voorstel over het bericht worden bij inbreuken op persoonlijke data (en)



25-06


Digitale agenda: door gebruik van open standaarden kan de overheid 1 miljard EUR per jaar besparen



24-06


Nieuwe regelgeving voor personen zodra telefoon of persoonlijke data zijn gestolen



21-06


Commissie op zoek naar experts voor opstellen contractvoorwaarden om cloud computing te stimuleren (en)



20-06


Gecoördineerd antwoord op cyberdreiging (en)



20-06


Raad besluit: beslissende rol van de vrouw in media bevorderen (en)



19-06


Laatste bijeenkomst Iers Voorzitterschap in Dublin: Digitale Agenda (en)



19-06


Video viEUws.eu: Brussel briefing over ICT (en)



verder ouder nieuws

http://www.europa-nu.nl/id/vg9pj7ufwbwe/beleid_informatiemaatschappij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten