zaterdag 28 juni 2014

Sur la décentralisation dans le système de Santé ici... Jeugdzorg, jeugdbescherming, etc....

Un article paru dans le NRC du 21 mai 2014:

Rekenkamer: decentralisatie mogelijk te vroeg doorgevoerd

Vertantwoordingsonderzoek

Iedereen bereidt zicht op z'n eigen manier voor op de decentralisatie van taken.

Door onzer redacteuren

Den Haag - Het is niet duideljk of de geplande decentralisatie van zorg, jeugdzorg en werk naar gemeenten "haalbaar en verantwoord" op 1 januari kan worden ingevoerd. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in het vandaag verschenen Verantwoordingsonderzoek over de jaarrekeningen van het Rijk over 2013.

Op 1 januari 2015 bevelt het Rijk centrale overheidstaken op het gebied van jeugdzorg, arbeidsparticipatie en thuiszorg voer naar gemeenten. Volgens de Rekenkamer wordt daar door alle betrokken partijen - vier ministeries en 403 gementes - hard aan gewerkt, maar verloopt die voorbereiding ongecoördineerd. "idereen is met z'n eigen voorbereiding bezig. Het kabinet heeft er geen zicht op", zegt Rekenkamer-president Saskia Stuiveling in een toelichting.

ander instellingen, zoals het Centraal Planbureau, de Raad van State en de Internationale organisatie van rijke industrielanden OESO waarschuwden al eerder voor het te hoge tempo waarin decentralisatie wordt doorgevoerd. Ook de Rekenkamer heeft daar zorgen over, zegt Stuiveling: "Wij hebben niet kunnen constateren of het Rijk weet of de gemeenten er klaar voor zijn en dus of er sprak is van een verantwoord proces van taken, bevoegheden en budget."

[...]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten