On a demandé la permission de retranscrire - c'est le travail de la dactylographie - cet article paru dans le magazine des ingénieurs, De Ingenieur, nummer 5, mei 2014:
Redactieadres:
Prinsessegracht 23
2514 AP Den Haag
website www.deingenieur.nl
Filosoferen, et c'est à la page 35:
De Maand van de Filosofie had dit jaar als thema "mens en techniek". De heren en dames filosofen bogen zich over de rol van technologie in de maatschappij. Sommigen stellen dat het onderscheid tussen de mens en zijn middelen - technologie - niet meer is te maken. Vrij naar Marshall McLuhan: wij maken onze technologie en onze technologie maakt ons. Een boeiend idee.
Ik zou graag filosoof zijn geweest. De titel "filosoof" is een vrijbrief om je mening te geven over bijna alles. Net als cabaretier eigenlijk, maar bij filosofen wordt wat je zegt ook serieus genomen. Want "filosofen zijn opgeleid om goed over ingewikkelde zaken na te denken". Ergens hoop je dat iedereen die in Nederland hoger onderwijs heeft genoten, heeft geleerd om goed na te denken. Maar de praktijk leert anders.
Dat de filosofen zich buigen over de relatie tussen mens en techniek, is terecht. Dat roept echter de vraag op: waarom doen ingenieurs dat zelf zo weinig? Als het gaat over de impact en wenselijkheid van technologieën, houden de vormgevers van technologie zich verdomd stil.Als ingenieurs zich mengen in het publieke debat, is dat vooral om technologie te verdedigen. "Met drones kun je niet alleen mensen bespioneren en doden, je kunt er ook voedsel en medicijnen mee afleveren.""Fukushima was een incident. Kernenergie is de veiligste manier om energie op te wekken." "Big data biedt fantastische mogelijkheden." Het is allemaal promopraat. Omdat wij als ingenieurs wat te verkopen hebben. Onze geweldige nieuwe vinding, een onderzoekslijn, de diensten van ons bedrijf.
Ingenieurs zijn te weinig zelfkritisch. Juist wij, die echt van de hoed en de rand weten, wij zouden ons moeten mengen in het debat over hoe technologie onze maatschappij beïnvloedt. Omdat wij onzinverhalen kunnen ontzenuwen, maar ook - vooral ook - omdat wij de gevolgen kunnen schetsen. Als we dat willen.
Dat ICT-systemen en robots het werk van de middenklasse gaan overnemen en massale werkeloosheid van die bevolkingsgroep ineens een optie is, beteken dat we moeten nadenken over hoe we onze maatschappij gaan inrichten. Moet je mensen een basisinkomen geven? Kapitaal meer belasten dan arbeid? Wat zijn de gevaren van een overheid die alles weet van zijn burgers en van bedrijven die alles weten van hun klanten? Juist eXperts kennen de consequenties en moeten zich hierover uitspreken.
Ik heb mijn hele opleiding nooit één vakje Ethiek of Filosofie gehad. Nooit vroeg een begeleider mij toen ik een Furby-achtig ding ontwierp dat na zes maandenin de kast belandt: zou je dit wel doen? Krijgen civiel ingenieurs de vraag voorgelegd of ze een palmeiland op moeten spuiten voor een autoritair, ondemocratisch regime? Nee, hoeft niet, want wij houden ons bezig met technologie. Techniek is niet instrumenteel of waardenvrij. het is te makkelijk om als ingenieur te zeggen: "Wij doen gewoon ons werk. Wij bouwen wat mogelijk is." De vraag of iets gebouwd moet worden en wat de consequenties daarvan zijn, is te belangrijk om over te laten aan alleen filosofen en politici.
Dr. Ir. Jasper van Kuijk is universitair docent Gebruiksgericht innovatie bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU. Zijn constatering is juist.
In De Ingenieur van mei 2014:
16 - Groei door start-ups
20- Personeelsparticipatie
26- Bronnen van innovatie
36- Europese subsidies: De komende zeven jaar gaat 130 miljard van de 325 miljard euro aan Europese subsidies voor achterliggende regio's naar kennis en innovatie. Voorwaarde voor een subsidie is slimme specialisatie.
42 - Rivierdijken
facebook.com/deingenieur.nl. On fait en même temps un peu de publicité. Vous comprendrez que la technique a du bon, la preuve étant que des ânes écrivent et publient grâce auX grandes avancées technologiques de ces dernières décennies. L'âne peut travailler ainsi grâce au travail des ingenieurs. Et il est reconnaissant. Mais la technique et le monde des techniciens, des responsables, doivent aussi être contrôlés, et très correctement surveillés. Surveillance pour TOUS pour aller dans le bon sens. Responsibility to Protect and Duty of Care, Accountability, Corporate Social Responsibility, Code of Conduct, etc.
P.s: Un des arrière grands-pères de l'âne était un ingénieur français. Il travaillait alors, et nous remontons au tout début du XXème siècle, dans un pays lointain d'après ce qu'on m'a dit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten