woensdag 1 oktober 2014

Où sont les catholiques hollandais, belges et allemands?...

(suite)

http://www.streventijdschrift.be/historiek.htm:

Terug naar zestig jaar geleden

Toen in 1933 in Vlaanderen Streven zich verbreedde tot een cultureel-wetenschappelijk tijdschrift, ging deze gebeurtenis vrijwel volstrekt aan de Nederlandse katholieken voorbij en het blad Studiën zag geen reden er melding van te maken. Het lag echter ook niet in de bedoeling van Streven om zich op Nederland te richten. Wel was er van meet af aan belangstelling voor wat er in de Nederlandse literaire tijdschriften gaande was. In de nummers 1 en 3 van de allereerste jaargang (1931-1932 dus) schreef de Nederlandse jezuïet P. van Woesik, op uitnodiging van De Raedemaeker, een tweedelige studie over De Jonge katholieke literatuur in Nederland, waarin Roeping, De Gemeenschap, Boekenschouw, Helman, Kuyle, de beide Brunings, Van Duinkerken, Wijdeveld en anderen besproken werden. Maar in de verdere jaargangen is er slechts incidenteel een bijdrage van een Nederlander te bespeuren: F. Schröder schreef over De economische politiek van Nederland, H. Robbers over Geloof en wijsbegeerte en over Wijsgerig leven in Nederland, J. van Heugten over Het avontuur van het christendom.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleven Streven en Studiën onafhankelijk van elkaar in Zuid en Noord verschijnen. Studiën probeerde in 1938 de inhoud actueler te maken door onder andere een nieuwe rubriek 'Van maand tot maand' met een overzicht van het voornaamste nieuws uit binnen- en buitenland. De wijziging van de ondertitel van 'Tijdschrift voor godsdienst, wetenschap en letteren' in 'Katholiek cultureel tijdschrift' moest uiting geven aan een meer eigentijdse, minder zware toonzetting. Het laatste nummer van Studiën verscheen in augustus 1941 met een artikel van W.G. Gilbert over 'Volkslied en volkszang in Nederland', dat eindigde met een zin die in de oorlog en de bezetting voor meer dan één uitleg vatbaar was: 'Het is gemakkelijk te zeggen: het volk heeft weer een lied noodig, maar de moeilijkheid schuilt in het feit, dat ons Nederlandsch lied eigenlijk... een volk noodig heeft'.

Zoals vele bladen mocht ook Studiën van de Duitsers niet langer verschijnen, zogenaamd 'wegens papierschaarste'. Het verschijningsverbod was opgelegd, zo kreeg de redactie later te horen 'ter verzekering van de rust van het land en de veiligheid van de bezettende macht'7.

[...]

(7)- Vgl. Aan den Lezer!, in Katholiek cultureel tijdschrift, 1 (1945/46), nr. 1 (febr.).

http://www.streventijdschrift.be/artikels/13/EstorGeudensVrijplaats.htm, ce blog a contacté la rédaction. Il y a des hasards...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten