zondag 29 maart 2015

https://bezoekers.brugge.be/les-primitifs-flamands... L'intégrité auX postes à responsabilités...

Sur la Flandre et les Flamands, hier et aujourd'hui. Une riche histoire.

https://bezoekers.brugge.be/fr/groeningemuseum-musee-groeninge

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans-Vlaanderen:

[...]

Geschiedenis (Histoire)

Door de expansiepolitiek kwamen deze Spaanse bezittingen in de 17e eeuw geleidelijk onder heerschappij van Frankrijk onder Lodewijk XIV, hoewel het graafschap Vlaanderen sinds de verdragen van Madrid (1526) en Kamerijk (1529) niet meer onder Frans leenverband viel, maar deel uitmaakte van het Heilige Roomse Rijk. Van de Spaanse Habsburgers zou de soevereiniteit overgaan op de Oostenrijkse Habsburgers.

In de 17e eeuw verloren de Zuidelijke Nederlanden zowel Artesië als Frans-Vlaanderen in de nasleep van het Traité de Partage tussen de Republiek en het koninkrijk. Lodewijk XIV trachtte met alle mogelijke middelen de invloed van zijn vijanden in Europa in te dijken door de Franse grenzen te verschuiven naar gemakkelijker te verdedigen posities. Ten noorden van Frankrijk vormde Vlaanderen, door een gebrek aan natuurlijke hindernissen en duidelijke grenzen, het ideale gebied om terreinwinst te boeken. In 1677 bestond de strategie van Lodewijk XIV erin drie Spaanse versterkte vestingen ten val te brengen: Kamerijk, Valencijn en Sint-Omaars. Naar Sint-Omaars stuurde de koning zijn broer Monsieur, de hertog van Orléans. De Nederlanders besloten te reageren en Willem III voerde een leger van 32.000 manschappen aan dat Sint-Omaars te hulp snelde. Vanuit Ieper wisten zijn troepen door te dringen tot Noordpene (tussen Kassel en Sint-Omaars). De Slag bij Kassel of Slag aan de Penebeek draaide uit op een Franse overwinning (11 april 1677). Gevolgen van de veldslag: een gedeelte van Vlaanderen werd aan Frankrijk aangehecht (Sint-Omaars, Kassel, Belle, Ieper).

[...]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Geschiedenis_van_de_Nederlanden_in_de_17e_eeuw

P.s: Que font les Flamands aujourd'hui? On pourrait rappeler monsieur PenninckX au Conseil de l'Europe. Ce blog ayant eu l'honneur de le rencontrer en REAL. Et la visite fut plus qu'inspirante avec monsieur Jan Kleijssen à la Société de l'information et lutte pour une Europe intègre, lutte contre la corruption, pour l'intégrité auX postes à responsabilités.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten