Europa - op zoek naar nieuw elan
Het elan waarmee na de Tweede Wereldoorlog decennialang aan de Europese Unie kon worden gewerkt, is verdwenen. De Unie is ondemocratisch georganiseerd en blijkt niet in staat om nationaal, in verzorgingsstaten georganiseerde solidariteit op hoger Europees niveau veilig te stellen. Sombermannen vrezen voor het einde van het Europese project. De Adelbertvereniging, het Thijmgenootschap en de Stichting Thomas More: zij somberen niet mee. Op een gezamenlijk georganiseerd symposium stellen zij 16 november de vraag naar een nieuw, in de 21e eeuw passend Europees elan.
Tientallen jaren werd het project van een Europese Unie gedragen door het streven een nieuwe oorlog te vermijden. Daarnaast werd breed de wens gekoesterd om tussen het Noord-Amerikaanse en het Sovjet-Russische model een eigen, 'Europese' vorm van samenleven vast te houden, gekenmerkt door democratische besluitvorming, maatschappijbrede solidariteit en een fundamenteel respect voor de christelijke traditie.
De tijden zijn veranderd. Anno 2013 leven er vrijwel geen mensen meer die de gruwelen van de wereldoorlog aan den lijve hebben ervaren. De christelijke traditie ligt onder vuur. Een wereldwijde economische crisis lijkt een eigen Europees samenlevingsmodel te ondergraven. Het naoorlogse Europese elan is verdwenen.
De oude 'Europese Gedachte' moge ter ziele zijn gegaan, het door populisten gepropageerde 'terug' naar een wereld van zelfstandige, elkaar beconcurrerende natiestaten is daarmee nog geen reële optie geworden. De Adelbertvereniging, het Thijmgenootschap en de Stichting Thomas More nodigen u daarom uit, mee te denken over de contouren van een nieuw, bij onze tijd passend Europees elan. In de ochtend van zaterdag 16 november leiden Peter Rietbergen en Gabriël van den Brink het thema in, waarna 's-middags samen met Dick Pels, Ton van den Brink, Arjan Broers, Maria Martens, Paul van Geest en Nora Asrami de toekomst van Europa in democratisch, sociaal en religieus opzicht wordt verkend.
Programma
10.00 Ontvangst
10.30 Opening door dagvoorzitter Wim van de Donk
Prof. dr. Wim van de Donk is commissaris van de Koning in Noord-Brabant en was eerder voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.
10.45 Cultuurhistorisch panorama
Prof. dr. Peter Rietbergen neemt ons mee in de geschiedenis van de Europese cultuur.
Peter Rietbergen is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Betrekkingen tussen Europa en de niet-Europese wereld en hoogleraar Cultuurgeschiedenis na de Middeleeuwen.
11.30 Europa als geestelijk project
Prof. dr. Gabriël van den Brink verkent met ons de waarden die Europa samenbinden.
Gabriël van den Brink is hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en werkzaam als lector Gemeenschappelijke Veiligheidskunde aan de Politie Academie.
12.30 Lunch
(tevens Jaarvergadering Thijmgenootschap)
13.30 Aanvang middagprogramma
13.45 Een democratisch Europa?
Tweegesprek onder leiding van Wim van de Donk, met prof. dr. Dick Pels, socioloog en publicist, en mr. dr. Ton van den Brink, hoofddocent Europees Recht aan het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht.
14.30 Een solidair Europa?
Tweegesprek onder leiding van Jos Roemer, voorzitter Stichting Sobriëtas, met Arjan Broers, journalist, en drs. Maria Martens, lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer.
15.15 Een religieus geïnspireerd Europa?
Tweegesprek onder leiding van prof.dr. Eelke de Jong, hoogleraar Internationale Economie,
met prof. dr. Paul van Geest, hoogleraar Kerkgeschiedenis en Geschiedenis van de Theologie, en Nora Asrami, onderzoekster Identiteitsontwikkeling Moslimjongvolwassenen bij het Dominicaans Studiecentrum.
16.15 Afsluiting door dagvoorzitter Wim van de Donk
16.30 Borrel
http://www.thomasmore.nl/activiteiten_symposia_lezing
Zie Comité van aanbeveling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten