dinsdag 30 september 2014

Au chapitre idées européennes... Quels penseurs eXactement?... Over gezond verstand...

Voorbij de grenzen van de politiek begint vandaag het rijk van het gezond verstand. Alle partijen beroepen er zich op, vaak om de domheid van de tegenstrever aan de kaak te stellen. Gezond verstand – bij voorkeur voorzien van een zeker wetenschappelijk gehalte – wordt dan een gesublimeerde vorm van politiek, net zoals experten een zuiverder boodschap lijken te brengen dan parlementsleden, en de herauten van het logisch empirisme al dat subjectieve ethische gedaas naar de prullenmand verwijzen. Het kan geen kwaad om in gedachten te houden wat Alfred North Whitehead schreef over wetenschappelijk reductionisme: ‘Het motto in het leven van elke natuurfilosoof zou moeten zijn: “zoek de eenvoud en wantrouw haar”’. Wetenschappelijk reductionisme is een enorm dankbare strategie voor sofisten, want als je schermt met wat er zintuiglijk kan worden bewezen, dan zijn er ampel kansen om de tegenstrever bijziendheid te verwijten of erger: ongezond verstand. In het Nederlands krijgen zulke discussies vanzelf een pathologische dimensie, want afwijkingen van het gezond verstand horen eerder thuis in de nieuwste versie van het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het Engels is neutraler en bruikbaarder: ‘common sense’.

[...]

Het kunstwerk waar Europeanen aan knutselen is een geheel nieuwe assemblage van economische groei en sociale bescherming. Laten we ons gezond verstand maar aanwenden om dat ding zo scherpzinnig mogelijk te boordelen, zodat we het politiek haalbaar maken.

Literatuur

Bea Cantillon en Frank Vandenbroucke (red.), Reconciling Work and Poverty Reduction. How Successful are European Welfare States? Oxford, 2014.

Thomas Piketty, Le capital au XXIème siècle, Seuil, 2013.

Friedrich von Hayek, The Road to Serfdom, University of Chicago Press, 2007.

Michel Serres, De wereld onder de duim. Lofzang op de internetgeneratie, Boom, 2014.

Alain Finkielkraut, L’identité malheureuse , Stock, 2014.

In: http://www.streventijdschrift.be/artikels/14/PolisCalculus.htm

Où en sommes-nous? Où nous retrouvons Michel Serres sur la bonne utilisation de l'Internet.

Le bon sens et l'Europe, le bon sens avec une perspective hollandaise. Où se trouve le bon sens dans les polders? Car lorsqu'on lit une certaines presse en ce moment, on peut se poser des questions sur le bon sens pratiqué ici et là. Vous m'avez comprise.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten