zaterdag 25 januari 2014

Digital Humanities...

Digital Humanities: hype of revolutie? Deel 3
In samenwerking met KNAW en NWO
Lezing/College

Sociale media speelden tien jaar geleden nog nauwelijks een rol in ons bestaan, maar inmiddels kunnen we ons haast geen leven zonder Facebook, Twitter en LinkedIn meer voorstellen. Onderzoek en analyse van sociale media kan een schat aan informatie opleveren. In dit derde deel van de reeks wordt ingegaan op samenwerking tussen media en universiteiten. Met: Piek Vossen, Richard Rogers, Erik Borra, Wieneke van Vucht en Herman Meijer. Met: Richard Rogers en Erik Borra (UvA), Wieneke van Vucht en Herman Meijer (Pauw & Witteman). Moderator: Sandra Rottenberg.

Sociale media speelden tien jaar geleden nog nauwelijks een rol in ons bestaan, maar inmiddels kunnen we ons haast geen leven zonder Facebook, Twitter en LinkedIn meer voorstellen.

Door het gebruik van social media te bestuderen, kun je veel te weten komen over wat mensen beweegt. Hoe wordt er in Nederland gedacht en gepraat over de economische crisis, over gezondheid, over het cultuurbeleid? Waarom stemmen mensen voor een bepaalde politieke partij?
Onderzoek en analyse van sociale media kan hierover een schat aan informatie opleveren, die van grote waarde is voor bijvoorbeeld de traditionele media. De makers van tv-programma Pauw & Witteman analyseren samen met onderzoekers van de UvA het gebruik van sociale media. Wat levert deze samenwerking op? En hoe ziet de toekomst eruit: welke wensen en kansen zijn er?
Piek Vossen gaat in zijn inleiding in op digital humanities en op de twee voorgaande bijeenkomsten uit de serie: wat is de betekenis van digital humanities voor de wetenschap? En wat zijn voorbeelden van toepassingsmogelijkheden? Vervolgens zoomt hij in op onderzoek naar het gebruik van social media.

Wetenschappers Richard Rogers en Erik Borra hebben voor Pauw en Witteman een social media analysetool ontwikkeld die in het programma veel wordt gebruikt. Samen met Pauw en Witteman-redacteuren Wieneke van Vucht en Herman Meijer becommentariëren de wetenschappers steeds kort enkele fragmenten uit Pauw en Witteman. In hun commentaren besteden zij aandacht aan onderwerpen als: de meerwaarde van de social media analysetool voor het programma Pauw en Witteman, de samenwerking tussen wetenschappers en het TV-programma (waarom is die voor de betrokkenen waardevol?), wensen voor de toekomst. Hoe zou de tool verder verbeterd kunnen worden, en zijn er nog andere toepassingsmogelijkheden? Welke soortgelijke initiatieven zijn er? Als de techniek zich verder ontwikkelt, welke nieuwe mogelijkheden geeft dat dan voor onderzoek naar digitale media?

In zijn concluderende woorden vertelt Piek Vossen iets over de opbrengst van de drie avonden: welke gemene deler(s) ziet hij? Waar liggen kansen voor onderzoek en wat kan het brede publiek daarvan merken? Waar is werk aan de winkel?
Over de sprekers

Richard Rogers is hoogleraar nieuwe media en digitale cultuur, en voorzitter van het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens directeur van de stichting Govcom.org en van het Digital Methods Initiative. Hij heeft een aantal boeken over nieuwe media en digitale cultuur geschreven, zoals Information Politics on the Web (MIT Press, 2004) en Digital Methods (MIT Press, 2013).
Erik Borra werkt aan zijn promotieonderzoek en is docent binnen het masterprogramma Nieuwe Media van de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens de hoofdontwikkelaar van het Digital Methods Initiative en is momenteel betrokken bij het Europese onderzoeksproject ‘Electronic Maps to assist Public Science’(EMAPS).

Wieneke van Vucht is journalist. Op dit moment is zij werkzaam als samensteller bij Pauw&Witteman. Bij P&W houdt zij zich bezig met ontwikkelingen op gebied van nieuwe media. In de zomer van 2013 rondde zij haar Master New Media&Digital Culture af aan de UvA.
Piek Vossen is hoogleraar Computationale Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en oprichter en president van de Global WordNet Association (GWA). Hij combineert linguïstiek met taaltechnologie en computerwetenschap. Zijn laatste project is de ‘History Recorder’, een computerprogramma dat het nieuws iedere dag 'leest' en precies registreert en analyseert wat en wanneer in de wereld gebeurt en wie daarbij betrokken is. In 2013 won hij de prestigieuze Spinoza Award.
Herman Meijer is mede-bedenker en eindredacteur van Pauw & Witteman. Naast programmamaker en eindredacteur was hij werkzaam als Hoofd Informatieve Programma's bij de VARA. Hij studeerde politicologie aan de universiteit van Nijmegen.

De reeks
De humanities lijken lang aan de zijlijn te hebben gestaan van de stormachtige ontwikkelingen in de wetenschap van de laatste eeuwen, maar de digitalisering van onderzoeksgegevens en collecties leidt nu tot een nieuw elan. Digitalisering bereidt de weg voor nieuwe onderzoeksvragen, analyses en toepassingen die voorheen niet mogelijk waren.

Wat zijn de digital humanities? Waarom noemt men ze ‘the Next Big Thing’? En in welke maatschappelijke behoefte voorziet het fenomeen? In drie bijeenkomsten, georganiseerd door KNAW en NWO en ingeleid door Piek Vossen, geven wetenschappers hun visie op de ontwikkelingen.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

http://www.spui25.nl/programma/item/06.02.14---digital-humanities-3.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten