L'article s'intitule: Op weg naar een digitale samenleving?
GOOGLE translate pourra traduire.
Staat de mensheid aan de vooravond van een DIGITALE REVOLUTIE of zijn de verwachtingen omtrent het elektronisch communiceren te hoog gespannen?
Die vraag hield steeds meer mensen bezig. Vanaf half januari 1994 kon in Nederland op een goedkope manier kennis worden gemaakt met de mogelijkheden van een openbaar elektronisch communicatiesysteem. Naar Amerikaans voorbeeld werd in Amsterdam de "digitale stad" geïntroduceerd - een Europese primeur.
De "digitale stad" was een initiatief van het politiek-cultureel centrum De Balie en Hacktic Netwerk, een organisatie van computerfreaks. Dankzij overheidssubsidie was het systeem gratis toegankelijk.
Met een computer, een modem en een telefoonlijn kon men de denkbeeldig stad betreden. Elektronische post kon wordenversonden in het "postkantoor, in een "café" kon gebabbeld worden, het boekenbestand van de openbare bibliotheek en verslagen van raadsvergaderingen konden worde geraadpleegd.
Via het "Centraal Station" kon men de "digitale stad" verlaten om andere computernetwerken te betreden, zoals INTERNET. Dat was een al langer bestaand niet-commercieel computernetwerk, waarmee vooral wetenschappers uit een groeiend aantal landen met elkaar communiceerden.
De "digitale stad" werd een succes. Het project gaf een impuls aan de discussie over nieuwe communicatievormen. Er werd gesproken over een geëXperimenteerd met betaaltelevisie, interactieve cd's, elektronisch winkelen, de digitale snelweg en virtual reality: het via een beeldscherm oproepen van en handelen in driedimentionale voorstellingen.
Wat was er mogelijk en wat wilde de consument? Zouden telefoon, televisie en computer worden geïntegreerd in één toestel en wat had dat voor consequenties?
Niemand wist het antwoord op deze vragen, maar er bestond by mening menigeen grote bezorgdheid over de mogelijke INBREUKEN OP DE PRIVACY. Dat leidde tot de oprichting van de Digitale Burgerbeweging Nederland. DB.NL wilde opkomen voor de belangen van de burgers in een gedigitaliseerde informatiemaatschappij.
in: Het aanzien van 1994, Het Spectrum, 1995.
C'est quoi le CARE et l'intérêt supérieur de l'intérêt général? Une proposition légaliste. Même les juristes de la Cour européenne des droits de l'homme se pose la question. Quels droits et quels devoirs dans les questions prioritaires?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten