dinsdag 28 juni 2016

"Techniek - Een machtige knecht", Henk Tolsma, 2005... "Technics and Civilization"... Le téléphone portable, les mineurs, les médias, la presse, les annonceurs, etcetera...

Intermezzo

Symfonie van de techniek

De grote Amerikaanse techniekfilosoof Lewis Mumford (1895-1990) toont zich aan het eind van zijn studie Technics and Civilization (1934) opvallen positief over de verworvenheden van de technologische vooruitgang, ondanks de gevaren en de schaduwzijden die hij ook uitgebreid behandelt.

[...]

Techniekfilosoof Hans Achterhuis in zijn boek De maat van de techniek (1992): "Het slotbeeld van Technics and Civilization is inspirerend. In aansluiting op zijn beschouwingen over de symfonie als een totaal nieuwe kunstvorm die pas in het tijdperk van de machine kon ontstaan, schetst Mumford hier het beeld van de grote symfonie van de techniek. Hij neemt als uitganspunt dat het instrument slechts ten dele het karakter van de symfonie of de reactie van het publiek bepaalt. Componist, dirigent, musici en het publiek zijn er ook bij betrokken. Meer dan het technische instrumentarium is de cultuur, de mens self, uiteindelijk bepalend voor de kwaliteit van zijn leven in een technologische maatschappij."

[...]

in: Henk Tolsma, Techniek - Een machtige knecht, Veen Magazines, 2005, p. 206.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten