maandag 19 mei 2014

On se prépare à travailler à l'Europe des Européens... Ambivalence hollandaise... ParadoXe...

NRC Handelsblad - Boeken - 9 mei 2014 - Un livre: Robin de Bruin, Elastisch Europa. De integratie van Europa en de Nederlandse politiek, 1947-1968, Wereldbibliotheek.

Penser à cette question: "Alles om Europa niet in de marge te laten verdwijnen" door Caroline de Gruyter,

[...]

"De betekenis van Europa is geslonken. Wij zijn niet meer het continent dat de dienst in de wereld uitmaakt. Ondanks de nationale conflict binnen Europa waren wij dat in de negentiende eeuw wel. Vandaag zijn de afzonderlijk nationale gemeenschappenkorrels, die fijn gemalen dreigen te worden tussen de gegroeid buiten-Europese wereldmachten.'

Wie schreef dit? Premier Rutte, die wil dat Europese landen een handelsverdrag met Amerika sluiten zodat we de globalisering samen beter aankunnen? Bondskanselier Merkel, die in haar speeches benadrukt hoe klein de Europese landjes zijn op het wereldtoneel? Of is het Europees predident Van Rompuy, die Europese regeringen maant om meer samen te werken zodat de VS of China óns straks niet dicteren weat er in de wereld gebeurt?

[...]

De Bruin laat zien dat er naast het officiële verhaal van Nederland en Europa, toen al tweeslachtig was, een ánder verhaal was: dat van de politiek parijen. zij omarmden Europa meer dans de regering destijds. dit aspect is volgens De Bruin ondergesneeuwd. Dat klopt: door de huidig problemen van Nederland in Europa is recentelijk veel onderzoek gedaan naar de wortels van de "officiële" ambivalentie bij ministers and topambtenaren. Hoe kan het dat wij in het hart van de Europese integratie zitten - we zijn euroland, doen mee aan alle vormen van Europese samenwerking - terwijl onze regering in Brussel constant op de rem staat en in eigen land diep buigt voor de eurosceptici?
[...]

Ce passage est intéressant car il met en lumière le paradoXe hollandais: la stratégie du double-langage et de l'ambivalence. Du paradoXe. D'un côté, on travaille à Bruxelles. Des personnalités s'y sont faites des places confortables, et pas seulement à BruXelles; de l'autre côté, dans le pays même, via les médias traditionnels;) souvent, on mène une politique à vous faire tourner en bourrique. Car on se demande où ils veulent en venir. Prend-on les Hollandais pour des idiots? Je veuX dire la population. A-t-on affaire à un problème qui se situerait au niveau du mot élite? Comme Hofland l'a déjà remarqué dans un des ces livres en 1995. Que veut dire le mot élite?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_Hofland

L'Europe vue depuis les Pays-Bas. Toute une histoire. Une longue histoire.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten