maandag 8 juli 2013

7e SPUI25-Lezing: David van Reybrouck...

"Verkiezingen zijn niet alles: over de gevaren van ons electoraal fundamentalisme"

Lezing/College - 6 sept. 2013 - 20:00-21:30

De toonaangevende auteur David van Reybrouck zal op 6 september 2013 de 7e SPUI25-lezing geven. Hij treedt daarmee in het voetspoor van onder anderen A.S. Byatt, Karen Armstrong en John N. Gray, die in voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 openden. Van Reybrouck zal spreken over het gevaar van ‘electoraal fundamentalisme’ en de noodzaak van democratische innovatie. Na afloop wordt hij geïnterviewd door Rob Wijnberg.

Om democratie mogelijk te maken bedacht men twee eeuwen geleden het concept van verkiezingen. In de toenmalige context, zonder massamedia, zonder politieke partijen had dat een logica. Vandaag functioneren verkiezingen in een volstrekt ander ecosysteem. Nu ondermijnen verkiezingen, door hun aristocratische karakter, diezelfde democratie. Kortom: democratie staat niet gelijk aan het hebben van algemene verkiezingen.

In zijn lezing zal David van Reybrouck het gevaar van ‘electoraal fundamentalisme’ analyseren en spreken over democratische innovatie en de enorme noodzaak daarvan.

Na zijn lezing zal hij worden geïnterviewd door Rob Wijnberg.

David van Reybrouck

Schrijver David Van Reybrouck (1971) is een van de toonaangevende auteurs van zijn generatie. Hij studeerde archeologie en filosofie aan de universiteiten van Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden.

Hij debuteerde in 2001 met De Plaag, waarvoor hij de debuutprijs (2002) kreeg. In 2004 stond topacteur Josse De Pauw op de planken in Die Siel van die Mier, Van Reybroucks proefstuk voor theater. Slagschaduw, zijn eerste roman, verscheen in 2007, gevolgd door de theatermonoloog Missie. Beide theaterteksten werden naderhand gepubliceerd in het Nederlands en het Frans: Twee Monologen (De Bezige Bij) en Mission, suivi de l’Âme des termites (Actes Sud).

Pleidooi voor populisme, met de nadruk op 'beter' populisme, was de inzet van het pamflet dat Van Reybrouck in 2008 uitbracht. Ondertussen werkte hij gedurende zes jaar op onafhankelijke basis aan het boek Congo. Een geschiedenis, dat een ware bestseller werd. Congo werd meermaals uit het Nederlands vertaald en is nu verkrijgbaar in het Noors, het Duits, het Frans, het Zweeds, het Deens en het Fins. Vertalingen naar het Pools, het Engels en het Chinees worden verwacht.

David Van Reybrouck schrijft gedichten en is de oprichter van het Brussels Dichterscollectief. Sinds 2011 is hij voorzitter van de auteursvereniging PEN Vlaanderen. In hetzelfde jaar stak hij de lont aan het G1000 project, het platform voor democratische innovatie dat meer burgerinspraak beoogt in de democratische besluitvorming.

Website David van Reybrouck

Rob Wijnberg

Rob Wijnberg (1982) is filosoof en oud-hoofdredacteur van nrc.next. Hij is oprichter en hoofdredacteur van het nieuwe journalistieke project De Correspondent. Hij schreef zes boeken, waaronder Nietzsche en Kant lezen de krant (2009) en En mijn tafelheer is Plato (2010). Zijn laatste boek, De Nieuwsfabriek (2013), is geschreven als manifest van De Correspondent, met ideeën over hoe de nieuwe journalistiek eruit zou kunnen zien.

De Correspondent

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via onderstaande link AANMELDEN.

Let op: dit programma vindt plaats in de Aula van de UvA, Singel 411.

SPUI25 op locatie | Aula van de Universiteit van Amsterdam

http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/lezingen/2013/09/06-09-13-7e-spui25-lezing-david-van-reybrouck.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten