vrijdag 12 juli 2013

Informatiemaatschappij en... de maatschappij...

Strategies for The Information Society

Strategies for the Information Society weet hoe strategen en beleidsmakers in de publieke en private sector die te maken hebben met de consequenties en mogelijkheden van ICT moeten worden ondersteund. Strategies for the Information Society geeft stakeholders inzicht in de impact van ICT op de maatschappij en draagt bij aan de ontwikkeling en inzet van innovatieve ICT-toepassingen.

Strategies for the Information Society verkent de technologische, economische, maatschappelijke en culturele uitdagingen en kansen van ICT. Ons onderzoek en advies geeft beleidsmakers en beslissers in de publieke sector inzicht in deze uitdagingen en kansen en ondersteunt hun in het beleidsvormingsproces. Wij onderzoeken hoe ICT innovatie kan bijdragen aan een betere publieke dienstverlening, het bedrijfsleven competitiever kan maken en huidige en toekomstige maatschappelijke uitdagingen kan oplossen. Beleidsstudies vormen de kernactiviteit van Strategies for the Information Society, maar wij werken ook aan diensteninnovatie en creëen strategische visies voor de informatiemaatschappij. De synergie tussen activiteiten op het niveau van strategie, beleid en toepassing is een belangrijk voordeel van Strategies for the Information Society. Het multidisciplinaire team beschikt over zowel een breed begrip van ICT als over gespecialiseerde kennis over maatschappelijke veranderingsprocessen door ICT. Wij dragen actief bij aan de publieke discussie over de informatiemaatschappij.

Van verkenning tot evaluatie

Wij zijn actief op drie verschillende expertisevelden:
Verkenningen en ex-ante impact assessment studies richten zich op de lange termijn economische, maatschappelijke, culturele en technologische aspecten en impact van ICT en opkomende technologieën zoals nanotechnologie. Daarnaast analyseert Strategies for the Information Society mogelijke beleidsopties en hun uitwerking voor het ICT, media en wetenschaps-, technologie- en innovatiebeleid.
Monitoring studies worden ingezet om de interactie tussen ICT en maatschappij en de ontwikkelingen op het gebied van publieke innovatie en beleid in kaart te brengen, te volgen en te analyseren. Daarnaast ontwikkelt Strategies for the Information Society gebruikersexperimenten en living labs voor nieuwe ICT-toepassingen.
Evaluatie en ex-post impact assessment studies richten zich op het evalueren van de werking, resultaten en de sociaal-economische impact van ICT-, media- en innovatiebeleid. Daarnaast adviseert Strategies for the Information Society over governance modellen.

De onderzoeksgebieden en expertises in de informatiemaatschappij

De informatiemaatschappij

Privacy & Identity Management: SIS werkt aan privacy governance tools en privacy-vriendelijke concepten voor ICT-diensten.

Duurzaam leren:
SIS onderzoekt de veranderende eisen aan vaardigheden en ontwikkelt nieuwe ICT-concepten voor life-long learning.

Media & Creatieve Industrie:

SIS analyseert de opkomst van de creatieve industrie, onderzoekt de gevolgen van de digitalisering en convergentie in het medialandschap voor consumenten, bedrijven en overheid en adviseert over beleid voor de creatieve industrie en nieuwe mediamarkten.

Governing the data society:
SIS vergelijkt open data initiatieven en beleid, analyseert de impact van internet op burgers en adviseert over de ontwikkelingen in co-creatie en crowdsourcing in de publieke sector.

Evidence-based policy:
SIS ontwikkelt methodes en indicatoren voor evaluatie en impact assessment en onderzoekt tools om data via sociale media en internet te verzamelen (webscience).


http://www.tno.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten