zaterdag 6 juli 2013

Qui fait quoi?...

De Franse geheime dienst heeft net als de Amerikaanse NSA een geheim programma om communicatie van burgers in de gaten te houden. De inlichtingendienst DGSE verzamelt systematisch gegevens over telefoon- en internetverkeer. Dat meldt de Franse krant Le Monde. .

Informatie over bijvoorbeeld Twitter- en Facebookberichten wordt volgens de krant jarenlang illegaal bewaard. Behalve de binnenlandse veiligheidsdienst hebben ook andere diensten toegang tot de gegevens, waaronder de douane.

De Franse geheime dienst zou niet de inhoud van de berichten analyseren, maar wel wie met wie spreekt, waar en wanneer. Volgens Le Monde gaat het observatieprogramma buiten de wet om en is er geen toezicht op.

Doel van het programma is het voorkomen van terreuraanslagen. De omvang van de observatie betekent volgens de krant echter dat 'iedereen op ieder moment bespioneerd kan worden'.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3470447/2013/07/04/Ook-Frankrijk-begluurt-Facebookers.dhtml

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid telefoon- en internetverkeer moet kunnen aftappen als dat mogelijk terrorisme voorkomt. Uit cijfers van onderzoeksbureau peil.nl van Maurice de Hond blijkt dat 73 procent van de ondervraagden daar geen probleem mee heeft. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de nieuwssite NUtech.nl. .

Zo'n 70 procent van de ondervraagden denkt dat de Nederlandse overheid daadwerkelijk telefoongesprekken en internetverkeer aftapt. Bijna de helft van de respondenten zegt zich geen zorgen te maken over grootschalige aftappraktijken. Peil.nl ondervroeg voor het onderzoek 2000 Nederlanders op basis van een steekproef.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse overheid op grote schaal communicatie via internet in de gaten houdt. Dat gebeurt met het spionageprogramma PRISM. De zaak heeft wereldwijd tot grote ophef geleid.

Vrijdag benadrukte minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD het omstreden programma niet toepassen, noch vergelijkbare programma's.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3463823/2013/06/23/Driekwart-Nederlanders-afluisteren-tegen-terreur-mag.dhtml

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten luisteren geen bevriende landen af. In de affaire die is ontstaan na de onthullingen van klokkeluider Edward Snowden is dat gesuggereerd, maar volgens voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens berust dat op speculatie. .

"Als het juist is dat 'bevriende' landen zijn afgeluisterd, kan ik mij geen vergelijkbaar dossier voorstellen in de Nederlandse context", schrijft Cobelens vandaag op de opiniepagina van Trouw. "In ons land zou je daar eerst ministeriële toestemming voor moeten hebben. Die zal je in de Nederlandse context waarschijnlijk nooit krijgen voor bevriende landen."

Minister Plasterk van binnenlandse zaken zegde deze week op aandrang van een meerderheid van de Tweede Kamer toe om te onderzoeken welke rol de AIVD en MIVD hebben gespeeld in het zogeheten Prism-schandaal.

De gewezen CIA-medewerker Edward Snowden maakte een maand geleden bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal telefoon- en internetgegevens van burgers verzamelt. Later bleek dat de NSA ook diplomaten van bevriende landen en van de Europese Unie in het vizier had.
Volgens generaal-majoor Cobelens, tot 2011 directeur van de Militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst, houden de Nederlandse inlichtingendiensten zich verre van het bespioneren van bevriende landen. AIVD en MIVD opereren onder supervisie van de Commissie toezicht inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Het waarborgen van de veiligheid is volgens Cobelens alleen mogelijk door ook burgers in de gaten te houden. "In Nederland zullen we moeten accepteren dat veiligheid voor de staat en dus ook voor het individu niet in evenwicht is te brengen met de wens om persoonlijke zaken geheim te houden."

Nederland krijgt 'met enige regelmaat' informatie van onder meer de VS en Groot-Brittannië over dreigingen van terroristische aanslagen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3471200/2013/07/06/Nederland-luistert-geen-bevriende-landen-af.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten