zondag 7 juli 2013

Des excès...

Daar sta je dan, de dag die je wist dat zou komen…

18 juni 2013 · door zorgvoorvertrouwen . in Verslag van de dag.

Inderdaad, daar stonden wij, op het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Zorgdirecteuren (NVZD), klaar om het resultaat van onze noeste arbeid van de afgelopen maanden de presenteren.

De trouwe lezer van ons blog kan het zich waarschijnlijk nog herinneren, maar enige tijd geleden zijn wij, briljante studenten van de Universiteit Utrecht, aan de slag gegaan met het vraagstuk omtrent (het gebrek aan) vertrouwen in de zorgbestuurder. Daarbij zijn we zoals het een goede student betaamt begonnen met een literatuurstudie. Daarnaast, en dat is misschien nog wel interessanter, hebben we ook vele interviews afgenomen met mensen in en om de zorg. Naast het schrijven van de op deze site gepubliceerde journalistieke en intellectueel prikkelende hoogstandjes, heeft dit ons tot een aantal inzichten gebracht die wij graag met de buitenwereld wilden delen. En wat is er nu een betere plek om dat te doen dan in een stampvolle zaal met zorgbestuurders?

Nu blijken congressen vrij snel volgepland te zijn met boeiende sprekers, dus een vol uur de mensen entertainen met ons verhaal zat er niet in. Via andere wegen bleek er echter veel mogelijk en uiteindelijk heeft professor Kim Putters ons uitgenodigd om tijdens zijn lezing een korte presentatie van onze bevindingen te geven, ter introductie van zijn aanbevelingen over de ophanden zijnde accreditatie van de zorgbestuurder.

Na wat gesleutel aan een presentatie en het testen van de grapjes gingen wij op pad. Het thema van het congres was de professionalisering van het vak van de zorgbestuurder, waarbij veel aandacht werd besteed aan de publieke opinie (hier leek in de keuze voor de locatie, een Hilton Golfresort, nog geen rekening mee gehouden). Na een kort ritje in een achtpersoons regiobusje met een vrolijke buschauffeuse, kwamen wij aan op het resort in sprookjesachtig Soestduinen. Daar wachtte ons een warm welkom van voor ons bekende en minder bekende personen uit de wereld van topbestuurders in de Nederlandse zorg. De dag begon met de lezing van professor Putters, die het woord al snel aan ons gaf. We stapten het podium op en begonnen aan onze twelve minutes of fame, waarin wij de aanwezigen onderwezen in onze observaties aangaande de huidige legitimiteitscrisis en een aantal bescheiden oplossingen aandroegen (zie ook presentatie NVZD congres), wat werd gevolgd door een daverend applaus vanuit de zaal en ongekende lofzang in de pauze. Vervolgens werden we enigszins onvoorbereid voor de camera neergezet, terwijl een journalist van Skipr ons uitdagende vragen stelde. Het resultaat (rode hoofden en gehakkel over het belang van positieve communicatie naar de buitenwereld) is waarschijnlijk binnenkort terug te zien op de website van het tijdschrift. Al met al een enerverende ervaring.

Betekent dit dan het einde van deze site en onze zoektocht? Welnee, u bent nog lang niet van ons af. Er staan nog vele boeiende artikelen op de plank die gepubliceerd zullen worden, zoals interviews met Gerlach Cerfontaine (voormalig Voorzitter Raad van Bestuur UMC en voormalig President-directeur van de Schiphol Group), Marcel Levi (Voorzitter Raad van Bestuur van het AMC), Olof Suttorp (Bestuurder van het jaar, Amphia ziekenhuis Breda), Nicole Edelenbos (interim bestuurder, BoerCroon) en het headhuntersbureau van Holtrop Ravesloot & Partners. De ontdekkingstocht kachelt rustig door en zijn er zelfs al prille plannen voor het publiceren van een boek. Wij hopen u dus ook in de toekomst nog veelvuldig op onze site te mogen verwelkomen!

Door: Robert Havik

http://zorgvoorvertrouwen.wordpress.com/2013/06/18/daar-sta-je-dan-de-dag-die-je-wist-dat-zou-komen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten