dinsdag 22 april 2014

Où en sommes-nous?... Grenzen aan de groei...

H.J.A. Hofland op 10 januari 2014 in NRC Handelsblad: Column.

[...]

[vroeger] We hadden het rapport van de Club van Rome, Grenzen aan de groei, al achter de rug. De voortdurende groeien van de wereldbevolking, gepaard aan de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen, zou op den duur een mondiale ramp veroorzaken. Veel mensen dachten dat die ramp al in het onmiddellijke verschiet lag. Dat is toen meegevallen.

Goeie ouwe tijd. pas daarna is de westerse maatschappij radicaal veranderd. De oorzaak daarvan is niet de schaarste. Overal in het Westen zijn de oude politieke structuren uit elkaar gevallen. In veel landen zijn partijen gestaag aan de winnende hand. Met hun eenvoud willen ze de grote problemen oplossen maar ze moeten nog bewijzen dat ze het kunnen. Intussen is de westerse samenleving chaotischer en rommelig geworden. Het ontbreekt aan leiderschap en een geloofwaardige politieke elite. Misschien is er een gat in de markt voor koffiedikkijkers.

Het voorgekookt bestaan, essay over techniek, Vermeerlezing 2002, Uitgeverij Bèta Imaginations... L'âne n'a pas lu ce livre mais il serait curieux de savoir ce qui y est écrit. Car la Technique l'intéresse un peu, les responsabilités dans les industries dites créatives surtout. Qui pour contrôler la robotique ou l'industrie-smart par eXemple? Qui pour parler d'éthique? Toezicht. Toezichthouders. Est-ce que la décroissance ne vaudrait pas également pour ces secteurs? En tout cas, bien mettre l'accent sur la bonne utilisation de la Technique. Et sur le mot RESPECT. Qu'en pensent les philosophes eXperts en la matière?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten