zaterdag 28 november 2015

D'abord on vendrait n'importe quoi auX jeunes et auX familles, on chercherait même à les criminaliser peut-être, ensuite on ferait appel à l'eXpertise...

[...]

Expertise

Om een goede indicatie te stellen en de juiste zorg toe te wijzen, is voldoende expertise nodig. Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg: provinciale jeugdzorg, gesloten jeugdzorg, jeugdbescherming (voogdij en gezinsvoogdij), jeugdreclassering, jeugd-geestelijke gezondheidszorg (jeugd-ggz) en jeugd-licht verstandelijk gehandicapten hulp (jeugd-lvg). Gemeenten kunnen op verschillende wijze de bestaande expertise voor de toegang benutten.

Zo schrijft de regio Weesp en Wijdemeren in het projectplan 'Gemeentelijke toegang jeugdzorg Weesp en Wijdemeren' (2013) dat zij 'waar dat nodig is' expertise vanuit onder andere BJZ (gedragsdeskundige), de JGZ en MEE in het toegangsproces inzet.

Een andere optie is zorgprofessionals in dienst nemen. Gooi en Vechtstreek streeft in de pilot 'Eerder en dichtbij' naar 'een frontoffice met bekwame en bevoegde zorgprofessionals, die breed inzetbaar zijn ten behoeve van gezinnen en die kennis hebben van de sociale kaart en de aanwezige expertise bij relevante organisaties. De inhoudelijke kennis van 'specialisten' verschuift naar de zorgprofessionals in het voorveld.' Aandachtspunt bij het in dienst nemen van specialisten is het bijhouden van de professionele kennis. Naast deze twee opties, de benodigde expertise invliegen of zorgprofessionals in dienst nemen, is het voor gemeenten een optie om de indicatiestelling bij jeugdinstellingen beleggen.

Preventieve actie

Een veelgenoemde kans van de toekomstige decentralisaties is de mogelijkheid om meer preventief en integraal zorg te bieden. Sommige pilots sluiten op deze voornemens aan. Gooi en Vechtstreek wil in de pilot 'Toegang Jeugdzorg vrijwillig kader in 2014' de mogelijkheid van de vervroegde toegang tot jeugdzorg in het vrijwillig kader benutten om - voorafgaand aan de definitieve transitie - een aanpak te ontwikkelen waarbij gemeenten komen tot maatwerk door het verbinden van werk, inkomen, gezondheid en welzijn op het niveau van kinderen en gezinnen. Hierin willen de gemeenten, waar mogelijk, een verschuiving realiseren als het gaat om de inzet van jeugdhulp in het spectrum van zwaar en gespecialiseerd naar licht en dichtbij binnen de 'normale' context van het gezin.

Wilt u meer informatie over de experimenten? Neem dan contact op met Tom Smeelen, smeelent@noord-holland.nl / +31 (0)6 4638 2073.

in: https://www.noord-holland.nl/web/Projecten/Transitie-Jeugdzorg/Experimenten/Toegang-tot-de-jeugdzorg.htm

P.s: Le pays eXpérimente un peu avec la jeunesse et les familles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten