zaterdag 28 november 2015

Sur la Hollande et la Russie...

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3422655/2013/04/09/Poetin-Partij-die-vrouwen-weigert-zou-bij-ons-ondenkbaar-zijn.dhtml

Premier Mark Rutte en de Russische president Vladimir Poetin hebben gisteren 'tot in detail' over mensenrechten gesproken tijdens het bezoek van Poetin aan Amsterdam. Rutte heeft zijn zorgen geuit over de zogenoemde anti-homowetgeving. De premier zei in de persconferentie na afloop van hun gesprek dat "rechtszekerheid een basisbeginsel is, ook voor een samenleving als geheel". President Poetin ontkende dat seksuele minderheden gediscrimineerd worden. .

Volgens Poetin hebben homoseksuelen in Rusland volledige rechten. "Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes." Poetin benadrukte dat de wetgeving die voorlichting over homoseksualiteit verbiedt van regionaal niveau is en niet de instelling van de Russische Federatie als geheel verwoordt.

Mobiel billboard
Buiten het Scheepvaartmuseum, waar de persconferentie plaatsvond, vroegen een paar duizend demonstranten in gekleurde kleding, wapperend met een regenboogvlag en muziekmakend aandacht voor de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De boodschap van Amnesty en homobelangenvereniging COC kan Poetin niet ontgaan zijn. Een mobiel billboard reed heen en weer over de Weesperstraat: 'Warning: no protesting in this area'. De bomen rond museum de Hermitage waren gewikkeld in Amnesty-geel lint en op de bruggen en grachtenpanden prijkten grote affiches. Het stadhuis naast het museum maakte de stellingname van de gemeente duidelijk: de regenboogvlag hing er pontificaal. Burgemeester Eberhard van der Laan liet weten te druk te zijn voor de ontvangst van Poetin.

Gekozen burgemeester
Op alle kritiek en zorgen van zowel de demonstranten als de regering gaf Poetin tegengas. Hij sprak over het vrouwenstandpunt van de SGP en de pedofielenwebsite Martijn. "Ik kan mij niet voorstellen dat er in ons parlement een partij is die geen vrouwen toelaat. Dat kan in Nederland, maar niet bij ons."

Rutte zei vervolgens dat zij het niet over alles eens zijn geworden. "Dat blijkt wel uit deze uiteenzetting", aldus Rutte. De Russische kritiek op Nederland komt niet onverwacht. In 2005 pareerde Poetin de kritiek op de Russische democratie door te beginnen over gekozen burgemeesters; iets wat Rusland wel heeft en Nederland niet.

Poetins vliegensvlugge komst naar Nederland was op initiatief van koningin Beatrix. Het bezoek stond in het teken van het Nederland- Ruslandjaar 2013, waarbij de onderlinge economische betrekkingen centraal staan. Gisteren is ook besloten op het gebied van volksgezondheid nauwer samen te werken.

Ook onderzoeken het Russische Gazprom en de Gasunie de uitbreiding van de Nord Stream, de pijpleiding die via de Baltische Zee aardgas van Siberië naar Europa brengt.


http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3422391/2013/04/08/Poetin-Nederland-heeft-pedofielenclub-Rusland-niet.dhtml

Seksuele minderheden worden in Rusland niet gediscrimineerd. Dat zei de Russische president Poetin tijdens een korte persconferentie samen met minister-president Rutte in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Rutte had Poetin eerder maandag zijn zorgen overgebracht. Poetin wees er op zijn beurt op dat er in Nederland een pedofielenvereniging bestaat.

Eerder hadden Poetin en Rutte met elkaar gesproken, onder meer 'tot in groot detail' over de positie van seksuele minderheden en mensenrechten in Rusland. Volgens Poetin worden seksuele minderheden op geen enkele manier vervolgd, en gelden voor hen dezelfde richtlijnen en rechten als voor iedereen. 'Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes', aldus Poetin.

Gedragsregels
Bij liberale waarden, die Nederland en Rusland volgens de Russische president delen, hoort dat je respect hebt voor elkaars opvattingen, aldus Poetin. Hij zei dat de twee landen nu eenmaal anders denken over bijvoorbeeld 'propaganda voor homoseksualiteit' op scholen.

Poetin zei daarnaast dat Rusland een groot demografisch probleem heeft, en dat er overeenstemming moet komen over gedragsregels die toegepast dienen te worden om dat probleem op te lossen. En we zijn het er allemaal over eens dat er geen kinderen komen uit huwelijken van hetzelfde geslacht, aldus de Russische president.

In antwoord op vragen van een Russische journalist over de confrontatie met journalisten en activisten in Nederland, benadrukte de Russiche president de verschillen tussen de twee landen. Zo heeft Nederland een partij in de Tweede Kamer die geen vrouwen toelaat in de politiek, en Rusland niet, aldus Poetin, daarbij doelend op de SGP.

Ook noemde de president het feit dat in Nederland een organisatie bestaat die pedofilie uitdraagt (doelend op pedofielenvereniging Martijn - red.). De Russische president zei dat hij zich kon voorstellen dat mensen in sommige delen van de Russische federatie een geweer zou oppakken als er een organisatie zou zijn die pedofilie uitdraagt, en dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht in Tsjetsjenië (een Russische deelrepubliek - red.) zouden kunnen leiden tot een 'slachtpartij'.

Zorgen
Premier Rutte zei eerder aan Poetin 'zijn zorgen' te hebben overgebracht over de manier waarop niet-gouvernementele organisaties in Rusland worden bejegend, en over de manier waarop er in Rusland wordt omgegaan met homorechten. Rutte zei dat de twee een 'goede relatie' hebben, en dat daarin ook gesproken kan worden 'over dit soort moeilijke onderwerpen'.

De premier verwees in een gevraagde reactie op het overlijden van de Britse oud-premier Margaret Thatcher ook even naar de 'onvermoeibare' manier waarop Thatcher wereldwijd mensenrechten onder de aandacht bracht en voor ze opkwam. Rutte zei dat te bewonderen.

Relatie
President Poetin is in Amsterdam ter markering van het begin van het Nederland-Ruslandjaar, waarbij stilgestaan wordt bij de (handels-)betrekkingen tussen de twee landen.

Rutte zei eerder blij te zijn dat Poetin Nederland bezoekt, en dat de economische relatie voor beide landen van groot belang is. Nederland behoort tot de top 3 van handelspartners en investeerders van en in Rusland. Rutte te hopen dat die relatie naar andere terreinen wordt verbreed.

Met dank aan Volkskrant-verslaggever Natalie Righton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten