vrijdag 5 juli 2013

Le powerfeminisme et les femmes, entre autres...

Aletta Jacobs Lezing
De illusie van het keuzefeminisme:
Vrouwen moeten aan het werk
Heleen Mees
Coreferent: Rutger Claassen
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 5 maart 2008
scheiding-lezing

Hoogopgeleide vrouwen die niet een volwaardige carrière nastreven verkwisten niet alleen hun eigen kapitaal, maar ze doen ook zichzelf en de samenleving tekort. Bovendien verkwanselen ze de positie van andere vrouwen, inclusief die van hun dochters’ dochters.

Nederlandse vrouwen zijn kampioen deeltijdwerken. Tweederde van hen gaat minder uren werken zodra het eerste kind zich aandient, of stopt zelfs helemaal met betaalde arbeid. Minder dan 10 procent van de werkende vrouwen met kinderen heeft een voltijdbaan, dit in tegenstelling tot mannen. Van de mannen op de arbeidsmarkt werkt 90 procent voltijds, en de komst van een of meer kinderen verandert daar niets aan. Het anderhalfverdienersmodel, waarin de man voltijds werkt en de vrouw in deeltijd, is in Nederland de norm geworden. Het is een verraderlijk mengsel van traditionele rolpatronen, aangelengd met een vleugje feminisme. En vrouwen liggen er niet wakker van. Sterker nog, ze lijken tevreden met deze ongelijke verdeling en kiezen bewust voor dit deeltijdfeminisme.
Meer dan een halve eeuw na Simone de Beauvoirs feministisch handboek vormen vrouwen in Nederland nog steeds de tweede sekse. Als het gaat om vrouwen in topfuncties bezet Nederland samen met Pakistan de laatste plaats op een internationale ranglijst. De huidige generatie hoogopgeleide vrouwen zadelt de komende generatie vrouwen op met een gemankeerd zelfbeeld, namelijk dat voor hen geen plaats is weggelegd in de ruling class. Het is de hoogste tijd dat Nederlandse vrouwen nu eindelijk eens écht aan het werk gaan.

Heleen Mees is econoom, jurist en publicist. Sinds 2000 woont zij in New York, waar zij een topbaan heeft als adviseur in Europese Unie-zaken. Daarnaast werkt zij sinds 2005 voor de campagne van Hillary Clinton. Behalve haar vaste column in NRC Handelsblad, publiceert zij onder andere in de International Herald Tribune, Le Monde en de Financial Times. Mees is medeoprichtster van Women on Top, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen wereldwijd.

Dr. Rutger Claassen is als filosoof verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij verbaast zich over de stammenstrijd tussen deeltijd- en voltijdwerkende vrouwen. Daarom hield hij onlangs een pleidooi voor de invoering van een dertigurige werkweek (voor man en vrouw), zodat de zorg voor kinderen gelijkelijk verdeeld kan worden tussen beide sexen en beide toch de mogelijkheid hebben carrière te maken.

Aletta Jacobs en de Aletta Jacobs Lezing
In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de Groningse universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale Groningen de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en werk.

http://studium.hosting.rug.nl/Archief/Jaar-2008/Aletta-Jacobs-Lezing-2008.html

P.s: Lors d'une conférence, j'ai rencontré le philosophe Rutger Claassen, j'en avais profité pour le féliciter pour son livre Het eeuwig tekort (2004)que j'avais apprécié.

Sur le site de Rutger Claassen, on peut lire:

In oktober 2004 verscheen mijn boek Het Eeuwig Tekort. Een Filosofie van de Schaarste bij uitgeverij Ambo/Anthos. Dit boek was een uitgebreide en bewerkte versie van de scriptie die ik in 2002 voor mijn filosofiestudie schreef. Het boek werd voorjaar 2005 als een van de vijf boeken genomineerd voor de shortlist van de ‘Socrateswisselbeker’ voor het meest prikkelend Nederlandse filosofieboek van 2004. Hier is de integrale tekst van de inleiding en de inhoudsopgave van het boek te vinden.

N.B. Dit boek is alleen nog 2e hands verkrijgbaar. Wie op zoek is maar via die weg geen exemplaar kan bemachtigen, kan rechtstreeks met mij contact opnemen.

Hier kunnen recensies gedownload worden:
◾Johan Schaberg, ‘Schaarste bezien door een filosoof, in: NRC Handelsblad, 12 december 2005, p. 26.
◾Angelique Spanninks, ‘Boek over de keerzijde van ons onstilbare verlangen naar meer, in: Eindhovens Dagblad, 13 november 2004.
◾André Ras, ‘Een wijs boek over schaarste, in: Haagsche Courant, 10 december 2004.
◾Wouter Kusters, ‘Waarom we nooit genoeg hebben’, in: Filosofie Magazine, jaargang 14, nummer 1, februari 2005, p. 61.
◾Sebastien Valkenberg, ‘Gefrustreerde apen’, in: Bres. Tijdschrift voor wetenschap en verwondering, nr. 231, april/mei 2005, p. 76-77.
◾Marcel Becker, ‘Boekbespreking: Het eeuwig tekort’ in: Tijdschrift voor Filosofie, Vol. 67, Afl. 3, 2005, p. 597.
◾Herman Noordegraaf, ‘Het eeuwig tekort’. In: Tijd en Taak. Nieuwsbrief van de Vereniging voor Zingeving en Democratie, mei 2005, p. 8-9.
◾Dirk Geldof, ‘Hoe omgaan met het eeuwig tekort? Bespreking van “Het eeuwig tekort. Een filosofie van de schaarste”’, in: Oikos, nr. 33, lente 2005, p. 50-59.
◾Kees Waagmeester, ‘Economie geeft mens erkenning’, in: Milieudefensie Magazine, oktober 2005.
◾Dirk Verhofstadt, ‘Het eeuwig tekort, www.liberales.be

Synopsis:

Waarom leven wij in een wereld die voor eeuwig gevuld lijkt te zijn met tekorten? Welke mechanismen creëren dat voortdurende gevoel niet genoeg te hebben? Waar komt ons oneindig verlangen naar méér vandaan – ondanks alle welvaart en overvloed? Deze vragen vormen de basis van een filosofische zoektocht naar de oorsprong van schaarste.

Rutger Claassen bespreekt de belangrijkste denkers uit filosofie en economie die zich met dit probleem hebben beziggehouden. Hij laat zien hoe schaarste een rol speelt in actuele debatten over globalisering, de consumptiemaatschappij, natuur en milieu, de waarde van arbeid en het debat over normen en waarden.
In Het eeuwig tekort stelt Claassen de vraag hoe wij ‘voorbij de schaarste’ kunnen komen en ons kunnen losmaken van onze opgelegde drang tot ongebreidelde bevrediging van behoeften. Volgens hem moeten we de uitweg zoeken in een filosofie die ervan uitgaat dat de bevrediging van menselijke behoeften slechts één vorm is van menselijke activiteit temidden van een veelheid aan waardevolle levensvervullingen.
Rutger Claassen (1978) is filosoof en jurist en is werkzaam als promovendus aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht. Artikelen van zijn hand verschenen in Filosofie Magazine en Onze Wereld. In mei 2004 won hij de essay-prijs over globalisering van de Wiardi Beckman Academie.

http://www.rutgerclaassen.nl/?page_id=77

Geen opmerkingen:

Een reactie posten