maandag 28 maart 2016

Autre chose... Un peu d'historiographie encore... au BénéluX au XVIème siècle...

https://fr.wikipedia.org/wiki/Beeldenstorm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeldenstorm:

[...]

Een beeldenstorm is de vernieling op grote schaal van heiligenbeelden en andere objecten van religieuze kunst alsmede van liturgische gebruiksvoorwerpen. In de westerse geschiedenis wordt de term gebruikt als verzamelnaam voor een reeks vernielingen van katholieke religieuze plaatsen door protestanten in tal van landen van Europa. Bijvoorbeeld in 1522 te Wittenberg, in 1523 te Zürich, in 1530 te Kopenhagen, in 1534 te Münster, in 1535 te Genève, in 1537 te Augsburg, in 1559 in Schotland en ten slotte in 1566 in Frankrijk en de Nederlanden.

Vooral de vernielingen in de Lage Landen, die plaatsvonden tussen 10 augustus en oktober 1566, raasden als een storm door de bisdommen. In drie weken tijd werden vele kerken geschonden en het interieur ervan werd vernield. De verscherpte tegenstellingen, die mede een gevolg waren van de beeldenstorm, leidden indirect tot het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog en het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

[...]

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeldenstorm#/media/File:Tachtigjarigeoorlog-1566.png

Au chapitre mieuX comprendre l'histoire en Europe: Verspreiding van de beeldenstorm in de Nederlanden - XVIde eeuw.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Catégorie:Guerre_de_Quatre-Vingts_Ans... qu'apprendre auX élèves dans les lycées chargés de bien enseigner l'histoire à l'heure des nouvelles technologies? Comment bien transmettre les valeurs européennes (entre autres) dans les classes avec des ordinateurs sur les tables?

Tout remettre en état serait au programme... en 2016: c'est à dire 450 ans après. Sur la protection du patrimoine culturel etcetera.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten