woensdag 29 mei 2013

Met Sint-Juttemis...

Uitdrukking in het Frans

Quand les poules auront des dents - [pas] als kippen tanden hebben

Betekenis
nooit

Oorsprong

De meeste mensen weten dat vogels over het algemeen, en kippen in het bijzonder (want dat is ons onderwerp dit keer) de tandartsen niet rijk maken want zij hebben immers geen tanden.

Dus, zelfs al houden we rekening met de ontdekkingen van Darwin met betrekking tot de evolutie van de verschillende soorten (theses die bepaalde obscurantisten momenteel proberen te ontkennen), en zolang de mens op deze planeet woont en doorgaat met het houden van kippen, lijkt het niet waarschijnlijk dat deze beesten ooit tanden zullen hebben omdat hun snavel vooral dient om ermee in de aarde te wroeten, granen op te pikken en zo nu en dan te bekvechten met de knappe kip van hiernaast die de haan voor zichzelf wil houden. Met andere woorden, ‘als kippen tanden hebben’ komt overeen met ‘nooit’ of ‘met Sint-juttemis’.

Er zijn aanduidingen dat deze uitdrukking reeds aan het einde van de achttiende eeuw werd gebruikt. Laat in de negentiende eeuw werd met dezelfde betekenis ook wel de uitdrukking ‘Quand les poules pisseront (als kippen plassen)’ gebruikt.

Maar -want er is een maar- het schijnt dat de keuze van de kip in deze uitdrukking niet zo verstandig is geweest. Immers, recente werken van professor Efthimios Mitsiadis hebben het mogelijk gemaakt tanden te laten groeien bij vogelsoorten na het transplanteren van stamcellen van muizentanden. Het doel daarvan was niet om vleesetende kippen in de natuur los te laten in de trend van Kippassic Park, maar om tanden te doen groeien bij patiënten die ernstige afwijkingen aan hun kaak hebben.

Dus, zelfs al hebben kippen nu geen tanden, misschien komt er een dag dat dit wel het geval zal zijn. Immers, stel dat een genetisch gemodificeerde kip ontsnapt uit het laboratorium, dit overleeft en gedekt wordt door een haan die niet gebeten is op haar. Stel dat de kip kleintjes krijgt die overleven, misschien dat wij dan te maken krijgen met een horrorfilmscenario met kippen als alles verslindende beesten.

Voorbeeld

"In mijn jonge jaren, al heel lang geleden, bijna driekwart eeuw, werd tegen kinderen gezegd die het onmogelijke vroegen: Je krijgt het ‘quand les poules auront des dents’. Wij konden toen niet vermoeden dat die tijd wel degelijk had bestaan, niet voor kippen, maar voor sommige vogels zoals de Archaeopteryx, de eerste vogel die sporen in die zin heeft achtergelaten. "

Société d’histoire naturelle d’Autun - Bulletin - Volume 13 -1900

Uitdrukking in het Nederlands

Met Sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen.

http://www.ambafrance-nl.org/MeliMelo-no3-Quand-les-poules

Bron: Georges Planelles - Les 1001 expressions préférées des Français - expressio.fr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten