dinsdag 28 mei 2013

Sur la place des intellectuel(le)s, à La Haye également...

Spelen denkers nog steeds een rol in Europa? (31 mei 2013, Den Haag) [ fr ]

"Over nieuwe uitdagingen en de invloed van Europa in de wereld"

Dit debat wordt georganiseerd door de Ambassade van Frankrijk in Nederland en het Institut Français des Pays-Bas.

In samenwerking met De Volkskrant

Het begin van deze eeuw wordt gekenmerkt door een breuk met de ideeën, en zelfs de idealen die voorheen nog het politieke, economische of maatschappelijke debat inspireerden en beheersten.

Vraagstukken met betrekking tot de toename van de invloed van de Aziatische landen, met name China, etnische en religieuze conflicten, de opkomst van fanatisme en radicalisme, voedselzekerheid en duurzame ontwikkeling geven stof tot nadenken. Deze beschouwingen beperken zich echter tot analyses of opmerkingen. Zij worden niet geïnspireerd door ideeën die het mogelijk maken deze veranderingen te verklaren en het debat te verrijken.

Een debat ook dat de -soms uit het oog verloren- legitimiteit van de Europese waarden: vrijheid, democratie en rechtsstaat, in herinnering kan brengen.

--------------------------------------------------------------------------------

Met:

- Petre Roman, voormalig Premier van Roemenië en oud-minister van Buitenlandse Zaken, is momenteel kamerlid van PNL.

- Adam Michnik, historicus, journalist, essayist en voormalig actievoerder van de Poolse oppositie in de jaren 1960-1980, is nu hoofdredacteur van de Gazeta Wyborcza

- Luuk van Middelaar is Nederlands historicus en politiek filosoof. Hij won de Prijs van het Europese boek 2012 en werkt momenteel voor Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.

- Bernard Guetta, Frans journalist, specialist op het gebied van internationale geopolitiek. Hij ontving in 1981 de Prix Albert Londres en in 2011 de Grand Prix de la Presse Internationale Radio. Hij werkt momenteel voor France Inter, Libération en la Repubblica.

- Martin Sommer, journalist en schrijver, was voorheen correspondent in Parijs voor de Volkskrant. Hij is momenteel hoofd van de parlementaire redactie van de krant. Hij heeft de Anne Vondelingprijs 2010 gewonnen voor zijn columns in de Volkskrant, waarmee hij een ’gezaghebbende stem in politiek Den Haag’ is geworden.

--------------------------------------------------------------------------------

Date: Vrijdag 31 mei 2013 – van 16.00 tot 19.00 uur

Plaats:

Lycée Français Vincent Van Gogh
Scheveningseweg 237
2584 AA Den Haag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten