zaterdag 30 maart 2013

Chez un blogueur...

La question du jour était... encore: Qui fait quoi? Qui est responsable de quoi?

patrice - 26 mars 2013 9 h 19 min:
"Les peuples néerlandais et français se sont prononcés sur la question; ils ont été trahis; par qui, pourquoi?"

On peut en effet se poser la question suivante, comme je l'ai entendu être posée par l'auditeur devant moi lors d'une conférence à laquelle j'ai participé l'autre jour à Amsterdam (voir billet sur "How much political union does Europe need" et ci-dessous):

Avons-nous, l'ensemble des Européens, et en particulier les Néerlandais et les Français, été bien informés à l'époque? Où était-ce plutôt le temps de la politique... désordre... On s'entend... Vous pouvez (re-)chercher vous-mêmes: année 2004-2005 (voir billet "Over Europa... Petit rappel" du 21-03-2013).

En cherchant un peu...

'How much political union does Europe need?'
In samenwerking met het PETGOV Research Program, AISSR / Politicologie, UvA
Euro-optimisten willen een veel hechtere politieke unie in de EU, eurosceptici juist veel minder integratie - maar is er ook een middenweg? Een debat met Erik Jones, Monika Sie Dhian Ho, Frank Vandenbroucke en Jonathan Zeitlin. Voertaal: Engels
Let op: Dit programma vindt plaats in de Doelenzaal van de Universiteitsbibiotheek, aan de Singel 425.
Donderdag 21 maart 2013, 17.30-19.00 uur
Meer informatie en aanmelden

'Creating a European Banking Union: The First Steps to Where?'
In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Jean Monnet Chair for European and Transnational Governance
De bankenunie als Europese reactie op de crisis – wat zijn beloftes en valkuilen en wat is het toekomstperspectief voor de EU? Cambridge-professor Eilís Ferran adviseerde het Britse parlement over de Europese bankenunie en is nu in Nederland om hierover te spreken met Dirk Schoenmaker en Henk Nijboer. Moderator: Daniël Mügge. Voertaal: Engels.
Woensdag 6 maart 2013, 17:00 - 19:00 uur

De staat van de sociaaldemocratie in Frankrijk
Philip Freriks, Kleis Jager en andere Frankrijk-kenners vertellen over de roemruchte geschiedenis van onze socialistische zuiderburen. Frankrijk heeft een rijke socialistische traditie. Denk alleen al aan de machtige vakbonden, die zodra de werknemersbelangen in het geding komen, ogenschijnlijk zonder moeite het land lam kunnen leggen. En toch is Hollande pas de tweede socialistische president sinds in ’58 de Vijfde Republiek begon. Hoe valt dit te verklaren? Op uitnodiging van de werkgroep geschiedenis van de Wiardi Beckman Stichting zullen verschillende experts zich over deze en andere vragen buigen.
Vrijdag 15 maart, 14:00-17:00 uur
Meer informatie en aanmelden

Essaywedstrijd: Wat is jouw verhaal voor het nieuwe Europa?
In samenwerking met de Europese Commissie in Nederland, Folia Magazine en NRC Handelsblad
Doe mee en win €250 aan boekenbonnen en een publicatie in nrc.next en Folia Magazine. In het voorjaar van 2013 maakt SPUI25 een bijzondere programmareeks die vier Europese steden doorkruist, op zoek naar nieuwe verhalen voor Europa. Ter gelegenheid daarvan schrijven we een essaywedstrijd uit. Wat is jouw verhaal voor het nieuwe Europa? Wat betekent het voor jou om burger te zijn van Europa? Een vakjury bestaande uit o.m. Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad) en Margot Dijkgraaf (directeur SPUI25) kiest uit alle inzendingen de winnaar.

Maximale lengte: 800 woorden | Inzendingen naar: spui25@uva.nl | Uiterste inzenddatum: 21 maart 2013
Meer informatie

La question du jour est encore: Qui fait quoi en Europe?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten