dinsdag 26 maart 2013

Dirck Volkertsz. Coornhert (1522-1590)...

http://fr.wikipedia.org/wiki/Dirck_Volkertszoon_Coornhert

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dirck_Volkertsz._Coornhert

http://nl.wikipedia.org/wiki/Coornhert_Gymnasium


Zijn vele geschriften op het terrein van theologie, moraal, strafstelsel en staatsinrichting zijn in het Nederlands in plaats van in het gangbare Latijn gesteld. Hij heeft op die wijze veel bijgedragen tot de verrijking en verbetering van de Nederlandse taal. Hij werd echter daardoor minder internationaal bekend dan bijvoorbeeld Erasmus met wie hij kan wedijveren in belangrijkheid.

Dirck Volkertsz. Coornhert kan worden gezien als een (religieus) humanist, belangrijk, zij het wat ondergewaardeerd veelzijdig, verlicht en verdraagzaam renaissance-denker en publicist op vele terreinen. Hij kon de enorme hoeveelheid belangwekkende publicaties (boeken, pamfletten, andere geschreven werken, correspondenties), alles op basis van gedegen studies, aan door stipt van 's morgens vier uur tot 's avonds tien uur te werken. Slapen vond hij slechts een noodzakelijk kwaad.

Hij was van huis uit katholiek maar ageerde fel tegen praktijken van kettervervolgingen. Hij is enkele keren op de vlucht geweest wegens zijn anti-Rooms-Katholieke gezindheid. Hij noemde zichzelf universeel-Katholiek. Hij werd verbannen door zowel calvinistische stadsbestuurders als predikanten. Op het eind van zijn leven is hij van Delft naar Gouda gevlucht. Hier was toen een meer liberale overheid, met als gevolg drukkersvrijheid en een zeer vrijzinnige prediking vanaf de kansel van de St.-Janskerk. De Goudse boekdrukker Jasper Tournay was mogelijk de aanleiding voor zijn keuze voor Gouda. Deze had namelijk al een paar van zijn werken voor hem gedrukt. Tijdens zijn verblijf in Gouda zou deze drukker mogelijk al zijn boeken voor hem hebben gedrukt en uitgegeven.
Coornhert had invloed op Willem van Oranje met wie hij een goed contact onderhield inzake gedachten over religieuze verdraagzaamheid en godsdienstvrijheid.

Dirck Volkertsz. Coornhert overleed in Gouda op 29 oktober 1590. Op de zijgevel van het stadhuis van Gouda hangt een plaquette ter nagedachtenis. Coornhert werd begraven in de Grote of Sint-Janskerk te Gouda.

Lire la suite...

Et puis...

Coornhert-Liga, Vereniging voor Strafrechthervorming
Periode 1975-2002
Omvang 0.37 m.
Raadpleging Vrij

Geschiedenis
De Coornhert-Liga, genoemd naar de uit Gouda afkomstige filosoof, rechtsgeleerde en humanist Dirck Volkertszoon Coornhert (1522-1590), werd opgericht in 1971; onder de sympathisanten waren veel rechtenstudenten, jonge wetenschappelijke medewerkers en strafrechtadvocaten, psychiaters, aankomende leden van de rechterlijke macht, reclasseringsmedewerkers, welzijnswerkers en ex-gedetineerden; inspiratoren waren twee nieuwe hoogleraren in het strafrecht, Louk Hulsman in Rotterdam en Toon Peters in Utrecht; de Liga volgde ontwikkelingen in het strafrecht zeer kritisch; binnen de Liga was het abolitionisme, het streven naar afschaffing van het strafrecht, een belangrijke maar nooit overheersende stroming; consensus was er over het terugdringen van het strafrecht en de vrijheidsstraf met een sterke nadruk op de rechten van de mens; door middel van alternatieve justitiebegrotingen en later het Crimineel Jaarboek probeerde de Coornhert-Liga de ontwikkelingen in de strafrechtpraktijk te duiden en de politieke alsmede de publieke opinie te beïnvloeden; de Coornhert-Liga is nooit opgeheven maar lijdt sinds 1999 een slapend bestaan; in 2008 verscheen van de hand van Hans Smits het boek Strafrechthervormers en hemelbestormers. Opkomst en teloorgang van de Coornhert-Liga .

http://www.iisg.nl/archives/nl/files/c/ARCH03001full.php


Tout cela mérite plus d'attention... A mettre au chapitre humanisme, idée, vérité, justice...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten