donderdag 12 december 2013

Travailler sur la notion de privacy...

Ce qui est intéressant quand on travaille sur un blog, c'est que l'on peut faire une recherche. On comprend mieux et on trouve des pistes à étudier. Cet âne travaille à la protection de la jeunesse. A chacun et à chacune de trouver le domaine dans lequel il se sent à même d'excercer son attention. Il se trouve que l'attention de cet âne se porte ces derniers temps sur la protection des mineurs et des jeunes en particulier. Une vocation sans doute. Il est tout particulièrement intéressé par une possible atteinte au droit à la vie privée et au droit à une vie de famille.

On peut travailler les domaines suivants:

- Le rôle des nouvelles technologies, de l'électronique dans la vie des jeunes et leurs impacts sur leur bien-être et leur equilibre personnel et familial.

- Le rôle des pouvoirs publics en tant que législateur et protecteur de l'enfance, de la jeunesse, des familles et de leurs droits fondamentaux.

Une question qui a tout à coup surgi:

A-t-on le droit de conserver les données de passagers pendant deux semaines? Qui a donné la permission à une organisation de service publique, telle que les transports publics, de conserver ces données? Que fait-on du Droit à la vie privée? Privacy recht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Privacy

Privacy, privésfeer, persoonlijke levenssfeer of eigenruimte is een afweerrecht dat de persoonlijke levenssfeer beschermt. De Van Dale omschrijft privacy als de persoonlijke vrijheid, het ongehinderd, alleen, in eigen kring of met een partner ergens kunnen vertoeven; gelegenheid om zich af te zonderen, om storende invloeden van de buitenwereld te ontgaan, een toestand waarin een mens er zeker van is dat zonder zijn toestemming zo weinig mogelijk andere mensen zich op zijn terrein zullen begeven. Daarbij komt tegenwoordig:
Zelf bepalen wie welke informatie over ons krijgt.
De wens onbespied en onbewaakt te leven.

Het is aan het Engels ontleend en wordt in het Nederlands meestal uitgesproken als praaivesie (ˈpraɪvəsiː), onder invloed van de Amerikaans-Engelse variant. De Brits-Engelse uitspraak is privvesi (ˈprɪvəsɪ). Het is een ruim begrip: het gaat om de bescherming van persoonsgegevens, de bescherming van het eigen lichaam en van de eigen woning, de bescherming van familie- en gezinsleven en het recht vertrouwelijk te communiceren via brief, telefoon, e-mail. Privacy betekent dat iemand dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar inbreuk op maakt of weet van heeft. Privacy heeft met verschillende disciplines te maken, zoals ethiek, informatiekunde en rechtsgeleerdheid.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Spoorwegen

Vervoerbewijzen, tarieven en in- en uitchecken

Voor vervoerbewijzen, tarieven en in- en uitchecken zou er in theorie verschil kunnen zijn tussen het hoofdrailnet en de regionale NS-lijnen, want zulke zaken worden in de afzonderlijke concessies aan voorschriften gebonden, maar de facto is dat onderscheid er niet. Voor de reiziger is belangrijker het onderscheid tussen het hele NS-net en de lijnen die door andere vervoerders worden geëxploiteerd. Zoals hierboven blijkt zijn er in de toekomst inperkingen van het NS-net.

Bij NS zijn, zoals bij bijna alle vervoerders, het OV-Jaarabonnement en de studentenreisproducten geldig. Verder zijn er reisproducten die bij alle treinvervoerders geldig zijn; dit geldt (nu nog) ook voor papieren treinkaartjes. Vanaf maart 2013 is het Voordeelurenabonnement alleen nog geldig bij NS, doordat men daarbij geen papieren kaartje met korting meer kan gebruiken.

Het op saldo reizen met de OV-chipkaart, tegen vol tarief, is een systeem dat NS gemeenschappelijk met vele andere vervoerders gebruikt (bij NS is dit het project "OV-Chipkaart en Poortjes op stations", OVCP). Bij de NS en enkele andere treinvervoerders wordt bovendien een gemeenschappelijk tarief gehanteerd, hetzelfde als voor papieren kaartjes. Andere treinvervoerders hebben een eigen tarief. Steeds moet men wel per vervoerder in- en uitchecken.

Bij de invoering van de OV-chipkaart heeft de NS ervoor gekozen om het datacenter voor eigen gebruik te klonen. Deze operatie heeft miljoenen euro's gekost en was voor de invoering van de OV-chipkaart niet noodzakelijk.[6] De organisatie wilde echter de door de organisatie opgehaalde gegevens in eigen beheer houden.

&

Kinderrechten:

De Verenigde Naties hebben in 1989 het Verdrag inzake de Rechten van het kind opgesteld. Dit wordt het kinderrechtenverdrag genoemd.

Recht op privacy:

Het kind heeft recht op privacy. [...] De overheid beschermt het kind (de jongeren) tegen inmenging in zijn of haar privé- en gezinsleven , huis op post en respecteert zijn of haar eer en goede naam.

Recht op voeding en huisvesting:

Ieder kind heeft recht op een levensstandaard die voldoende is voor zijn of haar lichamelijk, geestelijke, intellectuele, zedelijke en maatschappelijk ontwikkeling

Ouders moeten in eerste instantie ervoor zorgen dat het kind liefde krijgt, gezond en goed te eten, [...]. Kortom alles wat kinderen nodig hebben om prettig op te groeien.

De overheid moet ouders helpen met bijstand en ondersteuning.

b.v....

Artikel 5: De rol van ouders bij de begeleiding en ontwikkeling van het kind. De Staat dient de rechten en verantwoordelijkheden van de ouders en familie te eerbiedigen [...].

Artikel 13: Vrijheid van meningsuiting [...] 13.2b. ter bescherming van [...] de goede zeden.

Artikel 16: Berscherming van Privacy. Kinderen hebben recht op bescherming tegen inmenging in hun privéleven, gezinsleven, woning en correspondantie. Ook hebben zij recht op bescherming tegen elke vorm van laster.

Artikel 17: Toegang tot informatie. De Staat dient er voor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot informatie en materiaal afkomstig uit een verscheidenheid aan bronnen. Daarbij zal de Staat de massamedia stimuleren informatie te verspreiden van sociaal en cultureel nut voor het kind en zal de Staat de benodigde maatregelen treffen om het kind te beschermen tegen informatie en materiaal die schadelijk voor het kind zijn.

Etc.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_inzake_de_rechten_van_het_kind
http://fr.wikipedia.org/wiki/Convention_relative_aux_droits_de_l'enfant
http://en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_the_Rights_of_the_Child

Où en sommes-nous?...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten