vrijdag 13 december 2013

Geldstromen...

http://www.technischweekblad.nl/grenzen-aan-europees-grensbewakingsysteem.351081.lynkx

et un passsage du texte de Erwin Boutsma, rédacteur en chef du Technisch Weekblad: "Zelfregulatie". Ce problème de la self-regulation se trouve être un peu l'enjeu de notre réflexion, ici, sur le développement (autonome? incontrôlé?) de certains secteurs technologiques. Toujours les mots toezicht, responsabilités, corporate social responsibility (CSR), belanghebbenden, stakeholders, geld, geldstromen.

Je lis à la page 2 du TW (13/12/2013):

Zelfregulatie

NWO scherpt haar beleid ten aanzien van integriteit aan en neemt extra maatregelen die fraude voorkomen en opsporen. Dat maakte de grootste financier van wetenschappelijk onderzoek in Nederland deze week bekend. Naast een meldpunt en een fraudeprotocol komt NWO vanaf heden met de eis dat onderzoekers de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeofening onderschrijven: tien A4'tjes tekst over hoe je je als wetenschapper dient te gedragen.

[...]

Deze focus van NWO op integriteit past ook bij de wens voor meer transparantie van Science in Transition, een initiatief van verschillende wetenschappelijke instellingen die de wetenschap klaar willen stomen voor de 21e eeuw. De beweging meent dat de wetenschap in ons land aan modernisering toe is: weg je met het afrekenen op publicaties, meer focus op talentontwikkeling, betere aansluiting van onderzoek en onderzoekers op de maatschappij, meer transparantie en een steviger inspraak van belanghebbenden.

Ik vind het een lovenswaardig een goed initiatief en nodig u van harte uit hun aanbevelingen te lezen, maar heb moeite met één punt: die inspraak . De wetenschappers achter Science in Transition willen dat "maatschappelijke stakeholders over de kennisproductie" en pleiten voor "brede debatten en afwegingen". ook voor fundamenteel onderzoek. Hun paragraaf "Democratie en Beleid" leest als een wens voor een utopische samenleving waarin de burger goed geïnformeerd richting geeft aan de geldstromen in die wetenschap.

[...]

Lire la suite dans le Technisch Weekblad du 13 décembre 2013: Commentaar - De mening van de redactie.
http://www.technischweekblad.nl/opinie.60565.lynkx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten