donderdag 14 februari 2013

Geloof en kennis... Schopenhauer (1788-1860)...

Filosofie heeft als wetenschap volstrekt niets te maken met wat geloofd moet of mag worden, maar alleen met wat gekend kan worden. Mocht dit nu iets heel anders zijn dans wat men behoort te geloven, dans is dat zelfs voor het geloof geen nadeel, want het geloof is er om te onderwijzen wat niet gekend kan worden. als het wel gekend kon worden, zou het geloof zinloos en belachelijk zijn, ongeveer zoals wanneer men een geloofsleer zou opstellen op het gebied van de wiskunde.

Hier zou men tegenin kunne brengen dat het geloof toch heel wat meer te onderwijzen heeft dan de filosofie. Maar het leert niets dat overenigbaar is met de uitkomsten van de filosofie, omdat kennis van een hardere substantie totaal verschillende dingen, die tot hun wederzijds voordeel streng gescheiden moeten blijven en elk hun eigen weg moeten gaan zonder van het andere ook maar notitie te nemen.

Over Godsdienst - Arthur Schopenhauer in "Er is geen vrouw die deugt" - Der Arbeiderspers, Amsterdam, eerste druk 1974, zesde druk 1997.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schopenhauer

http://fr.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schopenhauer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten