maandag 25 februari 2013

Over stress na de geboorte... Le stress chez le jeune enfant...

Het veranderlijke brein, deel 2
In samenwerking met de Faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica
Stress is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van psychopathologie (angststoornissen, depressie) bij kwetsbare personen. Harm Krugers gaat in op de invloed die stress in het vroege leven heeft op de hersenontwikkeling.
Woensdag 6 maart 2013, 20.00-22.00 uur

Harm Krugers: “Stress in het vroege leven, hersenontwikkeling”
Lezing/College
De meeste mensen vinden hun plek in de maatschappij zonder al te veel problemen. Maar niet alle mensen slagen hierin. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld prima omgaan met stressvolle situaties, maar stress is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van psychopathologie (angststoornissen, depressie) in kwetsbare personen.
Individuele verschillen in het omgaan met stressvolle gebeurtenissen worden veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren die op een complexe manier met elkaar samenwerken. Vanuit humane studies zijn er sterke aanwijzingen dat (negatieve) gebeurtenissen (misbruik, emotionele verwaarlozing) na de geboorte het risico op het ontwikkelen van psychopathologische aandoeningen vergroot. Gedetailleerde dierexperimentele studies tonen aan dat negatieve factoren (stress) maar ook de hoeveelheid zorg gedurende deze periode daadwerkelijk langdurige consequenties hebben voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen. Niet alleen de structuur van de hersenen wordt beïnvloedt, ook het omgaan met stressvolle situaties en verschillende vormen van gedrag (leren en geheugen) worden langdurig beïnvloed. Deze omgevingsfactoren, in combinatie met genetische factoren, bepalen daarmee hoe individuen omgaan met stressvolle gebeurtenissen zijn een belangrijke determinant voor het ontwikkelen van psychopathologie later in het leven.
Harm Krugers
dhr. dr. H.J. (Harm) Krugers, promoveerde in Groningen en werkt als associate professor aan het Swammerdam Institute for Life Sciences van de FNWI van de UvA. Zijn onderzoek is gericht op de werking van het brein, met in het bijzonder de relatie tussen stress en het geheugen.
FNWI COLLEGETOUR
Onderzoekers van De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.

C'est à mettre au chapitre soin à l'autre, à l'enfant, attention portée à son enfant, responsabilités et rôle des mères dans la protection de leurs enfants; bref, des questions que les un(e)s et les autres ont eu sans doute trop tendance à négliger... Et dont certains ont bien sûr profité, sans parler des politiques... Vaaaste sujet... Avec un triple A;)....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten