vrijdag 12 april 2013

Frits Bolkestein ou une certaine élite qui mérite d'être appelée responsable...

Frits Bolkestein wil een parallelle munt voor de triple-A-landen in de eurozone. Dat heeft de oud-VVD-leider gezegd in het programma Pauw & Witteman op de Nederlandse televisie. De politicus roept het kabinet op om zo snel mogelijk te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zo'n munt in te voeren. Hij ziet dit als de enige oplossing om de crisis te bezweren. Bolkestein herhaalde wat hij een dag eerder had gezegd als gastspreker tijdens een symposium van de ChristenUnie.

Bolkestein baseerde zich op een document opgesteld door de Nederlandse Raad van State, maar waaraan volgens de politicus te weinig ruchtbaarheid is gegeven.

Bolkestein beaamt dat zijn pleidooi neerkomt op invoering van de zogenoemde neuro, een euro voor noordelijke landen die relatief financieel gezond zijn; zoals Finland, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en Nederland.

Bolkestein rekent Frankrijk hier niet bij. 'Dat land is nagenoeg failliet en wordt op ondoordachte manier geleid. Door zowel de huidige als de vorige president,' zei Bolkestein. 'Ze hebben een totaal doodgeregelde arbeidsmarkt. We staan nog maar aan het begin van het Frans probleem.'

Volgens Bolkestein moeten plannen in de richting van een parallelle munt worden ingeleid door de Duitse Bundesbank en Angela Merkel. 'Daar wringt de net de schoen, omdat de Duitsers nog altijd de schuld voor de Tweede Wereldoorlog met zich meedragen. In de zuiderse landen wordt Merkel nu al vergeleken met Hitler. Merkel zal de muntunie niet snel opblazen,' zei Bolkestein.

'Toch moet de voortdurende subsidiëring van de PIIGS en Cyprus een keer worden stopgezet. We zijn niet aan het einde van het probleem; we zijn nog maar bij het begin er van,' besloot Bolkestein.

Bolkestein was staatssecretaris van Economische Zaken en korte tijd minister van Defensie. Van 1999 tot 2004 was Bolkestein Europees Commissaris voor Interne markt, de Douane Unie en Belastingen.

Meer over:
Frits Bolkestein
euro
parallelle munt
Duitsland

http://www.express.be/business/nl/economy/bolkestein-tijd-voor-de-ineuroi-maar-dan-zonder-frankrijk-dat-land-is-bijna-failliet/188881.htm

P.s: l'âne est aidé...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten