vrijdag 30 maart 2018

L'Europe c'est aussi cela... Une perspective strasbourgeoise... La Justice française enquête... UKIP...

Source: De kloof - Is Europa nog van ons?, 2017, p.213. Au chapitre mieuX comprendre les parlementaires européens et le qui a fait quoi.

"In de plenaire zaal in Strasburg, waar we zaten te stemmen, kregen we weinig van het voorval mee. Behalve dan het uitdrukken van de medewerkers van de medische dienst in hun rode truien snelden ze van achter de voorzittersbank tevoorschijn, renden door de vergarderzaal en verlieten die weer door de hoofduitgang. Alle collega's speurden de zaal af, nekken werden gestrekt en sommigen gingen zelfs staan om beter te zien, maar het voorval deed zich net buiten de zaal voor.

Twee parlementsleden van de ultrarechtse en europsceptische UK Independence Party UKIP gingen met elkaar op de vuist (deuX parlementaires européens de l'UKIP commencèrent à se battre). Steven Woolfe, favoriet in de race om het leiderschap van de partij, zou in elkaar zijn geslagen door collega Mike Hookem, UKIP-defensiewoordvoerder en voormalig militair.

Woolfe zakte in elkaar op een smal loopbruggetje in het parlement en moest halsoverkop naar het ziekenhuis. Hij is zeker twee uur buiten bewustzijn geweest.

De Franse justitie boog zich over de zaak, maar de precieze toedracht is in nevelen gehuld. Hookem ontkent in ferme bewoordingen en kaakslag uitgedeeld te hebben.

Zoals ook in het gewone leven, vormde een flirt mogelijk de aanleiding tot de vechtpartij. Woolfe zou wellicht willen ovestappen naar de Conservatieves van de Britse premier Theresa May (et David Cameron dans toute cette histoire?). Tegelijktijd ging zijn naam rond als nieuwe partijleider van UKIP, nadat Nigel Farage abrupt was opgestapt (où en sommes-nous chez les parlementaires anglais?) als aanvoerdder en zijn opvolger Diane James al na achtittien dagen haar ontslag indiende.

Twaalf dagen na het incident stapte Woolfe in elk geval uit de UKIP. Zowel Woolfe als Farage blijven overigens wel gewoon lid van het Europees Parlement. De partij die Groot-Brittannië naar de uitgang van de EU leidde, doolt intussen rond als een stuurloos schip (et David Cameron et Tony Blair, voir John Majoor et Gordon Brouwn, que pensent-ils de toute cette histoire?). Dat is hun probleem. De knokploegen in het Europees Parlement zijn het onze. Zij roepen herinneringen op aan een donker verleden en verplichten ons te waken over de toekomst. [Democratie moet je aan werken]".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten