dinsdag 26 november 2013

Communicatie & interferentie...

Proef met breedband via ether

Een Brits consortium onder leiding van telecombedrijf Ofcom onderzoekt komend halfjaar de mogelijkheden om onbenutte radiofrequenties te gebruiken voor datacommunicatie . Het is de grootste Europese pilot met breedbandcommunicatie in "white spaces", zoals het onbenutte spectrum wordt genoemd. Doordat analoge tv-signalen op grote schaal door digitale uitzendingen worden vervangen, blijft een steeds groter deel van het frequentiespectrum onbenut . Digitale signalen vereisen namelijk minder brandbreedte dan hun analoge voorgangers. Telecombedrijven broeden al enkele jaren op plannen om deze zogenoemde white space op te vullen met nieuwe diensten .

Binnen de huidige test van Ofcom, waaraan grote partijen als Microsoft en Google meewerken , wordt de haalbaarheid van een groot aantal toepassingen onderzocht . Naast draadloos internet buigen onderzoekers zich onder meer over smart city-concepten , waarbij een scala aan apparaten met elkaar wordt verbonden .

[...] voor het monitoren van verkeer. Andere tests richten zich op mogelijke interferentie met andere digitale signalen. Dit laatste is een belangrijk punt van zorg, omdat interferentie de certificatie van nieuwe technieken kan blokkeren.

In De Ingenieur, nov. 2013, Nr. 17/18, p.7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten