donderdag 24 januari 2013

E.F. Schumacher – “Hou het klein – een economische studie waarbij de mens weer meetelt”

Dr. E.F. Schumacher woont in een vergeten dorp onder Londen. Geboren in Duitsland, kwam hij vanwege Hitler naar Oxford. Op zijn 22ste werd hij lector aan de Columbia-universiteit in New York. Tijdens de oorlog werkte hij als boerenknecht en ’s avonds schreef hij over monetaire problemen. Hij werd lid van de controlecommissie, belast met de wederopbouw van Duistland en schreef hoofdartikelen voor The Times. Daarna was hij twintig jaar economisch adviseur van de Britse staatsmijnen, waar hij vergaande decentralisatie doorvoerde. Een paar jaar geleden nam hij ontslag om ‘weer fris te kunnen denken”. Sindsdien verdiept hij zich in ontwikkelingswerk. Hij helpt de jonge landen met “kinderlijk eenvoudige”ideeën, die volgens orthodoxe economen nooit kunnen werken, maar die in de praktijk toch vaak grote successen blijken.

Het huidige economische stelsel gaat uit van winstmaken en economische groei. Maar het resultaat is dat de rijken rijker worden en de armen armer. “In het huidige systeem kunnen wij de armen niet helpen,”zegt Schumacher met nadruk. Amerika is het rijkste land ter wereld. Er woont 5,6 procent van de wereldbevolking, maar de Amerikanen gebruiken 40 procent van ’s werelds jaarlijks energieproductie om in leven te blijven. Het meest efficiënte land ter wereld is in feite onverantwoordelijk inefficiënt. Er bestaat in dit rijkste land ook vreselijke armoede.

Ik twijfel er niet aan of het is mogelijk om een nieuwe richting te geven aan de technologische ontwikkeling, een richting die haar zal terugvoeren tot de werkelijke behoeften van de mens, en dat betekent ook: tot de werkelijke afmeting van de mens. De mens is klein en daarom moeten wij het klein houden. Streven naar een reusachtig schaal is streven naar zelfvernietiging. En wat is de prijs voor een heroriëntatie? We zouden kunnen bedenken dat we de zaak omdraaien, als we de kosten van ons voortbestaan gaan berekenen. Natuurlijk moet voor alles wat de moeite waard is worden betaald. De technologie zó te heroriënteren dat zij de mens dient in plaats van hem te vernietigen, vergt in allereerste plaats een inspanning van de verbeelding en het afleggen van de angst”

E.F. Schumacher – “Hou het klein – een economische studie waarbij de mens weer meetelt” – Ambo, vijde druk, 1973.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Ernst_Friedrich_Schumacher

http://en.wikipedia.org/wiki/E._F._Schumacher

Geen opmerkingen:

Een reactie posten