zaterdag 26 januari 2013

J'écris...

Caecilia van Peski:

Heel algemeen en in de basis is diplomatie 'het aangaan van banden met vreemde mogendheden'. Een onderdeel van het opbouwen van een band is voeling ontwikkelen met wat een ander interesseert en vanuit daar langzamerhand elkaar leren kennen.



Bedankt voor uw opmerking: "wat een aander interesseert" vindt ik interessant. Ik lees bovenop over de drie pijlers van BZ: welvaart, veiligheid en vrijheid. Ook belangrijk. Allen wat verstaan we werkelijk onder deze drie woorden? Want het gaat om eerlijk te zijn. En RESPECT.

Wat houdt een goede buitenlands beleid in? Ik lees: Economische diplomatie

Dit deel van de website staat in het teken van economische diplomatie, een belangrijk thema binnen het huidige buitenlands beleid van de Nederlandse regering.

Nederland is een handelsland; zo'n 30 procent van het BNP wordt verdiend met de export van goederen. Deze typische handelscultuur en het feit dat door een groeiend aantal opkomende economieën de wereldmarkt constant aan verandering onderhevig is, vereisen goed buitenlands beleid om zo ook in de toekomst competitief voordeel te kunnen behalen.

De Nederlandse regering heeft drie pijlers in haar buitenlands beleid geïdentificeerd: welvaart, veiligheid en vrijheid. Deze pijlers zijn niet los van elkaar te zien; alleen een goede samenhang tussen de pijlers zorgt voor Nederlands succes in alle delen van de wereld.
Economische diplomatie speelt een centrale rol in dit buitenlands beleid. Het houdt in dat de economische belangen van Nederland zo goed mogelijk behartigd worden in het buitenland. Handelsbevordering van Nederlandse bedrijven in het buitenland is hier een voorbeeld van. Ook kan gedacht worden aan ondersteuning van het bedrijfsleven in het verkrijgen van toegang tot buitenlandse markten, of het helpen van bedrijven die problemen ondervinden in de buitenlandse markt.

Ambassades vervullen een belangrijke taak bij de totstandkoming van economische diplomatie in het buitenland. De Nederlandse Ambassade te Buenos Aires is zich hiervan bewust en wil met deze pagina aandacht genereren voor het groeiende belang van economische diplomatie, voor Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven.
http://argentinie.nlambassade.org/economische-diplomatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten