Nederland gaat niet instemmen met het instellen van een vaste voorzitter van de eurogroep, de functie die nu door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën parttime wordt vervuld. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij reageerde op een gezamenlijk voorstel van Frankrijk en Duitsland. .
Rutte wilde nog niet zeggen dat Nederland zo'n voorstel zal vetoën, maar maakte wel duidelijk dat Nederland pertinent tegen is. Volgens Rutte duurt het zeker anderhalf à twee jaar voor over een eventueel voorstel wordt besloten. De EU-landen moeten er dan gezamenlijk over beslissen. 'Nederland is niet voor, dus we zullen het proberen tegen te houden. Maar er liggen nog geen voorstellen', aldus Rutte.
Volgens de premier is de EU niet gebaat bij nog een politiek instituut dat gaat concurreren met Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Nederland is juist voorstander van een sterke onafhankelijke Europese regering in de vorm van de Europese Commissie. Mede daarom heeft Nederland aangedrongen op meer bevoegdheden voor begrotingscommissaris Olli Rehn. Een fulltime voorzitter van de Eurogroep zou het gezag van Rehn ondermijnen, meent Rutte.
Toenadering
Rutte uitte kritiek op het plan, maar prees wel de toenadering tussen Frankrijk en Duitsland waaruit het voorstel voortkwam. 'De relatie tussen Frankrijk en Duitsland is heel belangrijk in Europa. Dat is er altijd een van geven en nemen. Het feit dat die as tussen Berlijn en Parijs weer wat versterkt, is ook in ons voordeel.'
Het Frans-Duitse voorstel doet niets af aan het gezag van de huidige voorzitter Dijsselbloem, meent de premier. 'Dit is een oude Franse wens, dat heeft niets te maken met het gezag van Dijsselbloem. Ik heb de internationale kranten erop nageslagen. Dijsselbloem wordt in dit verband niet genoemd.'
Dijsselbloem
Dijsselbloem zelf wil in ieder geval tot eind 2014 zijn functie blijven uitoefenen. Hij zei dat vrijdag in Athene, waar hij eerder sprak met de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras. Ook Dijsselbloem liet weten dat een permanente voorzitter van de eurogroep volgens hem niet nodig is.
Het idee voor een permanente voorzitter is volgens Dijsselbloem niet nieuw. Daar is de afgelopen jaren al meerdere keren over gesproken, zei de minister, die benadrukte de opmerkingen van Hollande en Merkel niet als een aanval op zijn persoon te beschouwen.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3450409/2013/05/31/Rutte-stemt-niet-in-met-vaste-eurovoorzittter.dhtml
Au chapitre finance...
M. Rutte, quand est-ce que nous allons la faire cette Europe des valeurs? Quand est-ce que vous allez vous décider?... Il y a déjà beaucoup de Hollandais partout en Europe... Est-ce que la société civile doit vous aider? Vous donner de BONNES idées?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten