Avec Jan Staman
Als de wetenschap scheidsrechter moet spelen, komt altijd gedonder. Jan Staman onderzoekt de relatie tussen wetenschap en politiek.
Door Marcel aan de Brugh.
En lecture rapide:
- conflicten ziet hij veel
- de rol van wetenschap en technologie in de samenleving
- het rapport Wetenschap als strijdtoneel
- over de maatschappelijke ophef die kan ontstaan als politiek en wetenschap de problemen en zorgen van burgers negeren.
- dat de politiek een doel heeft, en vervolgens wetenschappers inzet om argumenten te leveren waarmee de beoogde aanpak onderbouwd kan worden.
- Verdere zorgen van burgers nemen ze niet serieus en worden van tafel geveegd.
- lastige maatschappelijke kwesties waar veel tegelijk speelt. Ethisch, sociaal, wettelijk.
- Politici zullen moeten veranderen. Je moet bij dit soort lastige kwesties maatschappelijke partijen vroeg betrekken, en serieus nemen.
- wij, ministeries, doen de woordvoering, en jij, wetenschapper, zwijgt.
- Wordt de wetenschap echt in die mate misbruikt door bedrijfsleven en politiek?
- Maar op het moment dat je wetenschap gaat inzetten bij projecten die radicaal van aard zijn, die grote veranderingen met zich mee kunnen brengen voor iemands leefomgeving, of die raken aan normen en waarden, dan kun je gedonder krijgen.
- Als burgers dan het gevoel krijgen: ze nemen ons niet serieus, ze nemen ons te pakken, dan gaan de hakken in het zand.
- boze burgers
- Wat is het probleem, wat voor soort agenda hebben we nodig, wat zo je aan regelgeving kunnen doen, wie gaat het financieren, kunnen we samenwerken?
C'est le sujet qui nous intéresse.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten