maandag 24 maart 2014

Et toujours dans le NRC Handelsblad, sur la jeunesse et les activités en plein air...

Zaterdag 22 maart & zondag 23 maart 2014 in NRC Handelsblad: "Buiten wordt het brein wakker - Een op de zes kinderen tussen de 4 en 15 jaar is te dik. Dat moet anders. We moeten meer bewegen. Niet alleen om welvaartziektes te voorkomen, maar ook voor de ontwikkeling van gezonde hersenen. Professor dr. Erik Scherder legt uit waarom:
[...]

"Het brein van een kind is nog in ontwikkeling. Essentiel voor een optimale ontwikkeling is opgroeien in een verrijkte omgeving. Een omgeving die het kind uitdaagt, bijvoorbeeld door sport en spel. De gewrichten en spieren krijgen een prikkel, maar je moet ook opletten, je voelt de wind in je haren. Dat zijn allemaal prikkels die de prefrontale corteX bereiken. De frontale kwab ontwikkelt zich door tot het 25e of 30e levensjaar en dan met name de witte stof. Deze witte stof zorgt voor een mooie signaaloverdracht. Bij compleXe impulsen, worden nieuwe banen aangelegd en wordt het brein compleXer. Hoe compleXer je brein, des te beter je probleemoplossend vermogen".

[...]

"Sport kan helpen met het ontwikkelen van zelfvertrouwen, maar het bevordert ook impulsbeheersing en het remmend vermogen. Sommige kinderen kunnen zich niet goed afsluiten van ruis. Ze hollen achter iedere impuls aan en worden dans weer aan banden gelegd. Dat moet je dus niet doen. Daar wordt het alleen maar erger van. Die kinderen moeten bewegen, lekker buiten sporten en spelen om dat remmend vermogen te ontwikkelen, waardoor ze zich beter kunnen concentreren en focussen. Verarm je het brein, dan krijg je het tegenovergestelde resultaat."

[...]

P.s: Je vous laisse réfléchir à la problématique. Il y a aussi le mot cynisme (je ne dis pas cela pour le professeur que j'ai contacté ce matin et qui a pris le temps de m'écouter et même de m'encourager).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten