maandag 17 december 2012

Des questions demandent des réponses...

Est-ce qu'en Europe la justice fait bien son travail?

Je lis, je transmets:

Een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie doet een beroep op de Raad van Europa om met voortvarendheid te reageren op de zorgen die geuit zijn door Luca Volontè.

De fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (waar ook het CDA deel van uitmaakt) heeft op 6 december vanuit de Raad indringende schriftelijke vragen gesteld aan het Comité van Ministers over de wijze waarop "Nederland nagelaten heeft een adequaat onderzoek in te leiden naar de beschuldigingen van kindermisbruik door de voormalige secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink".
Pedofiele misdaden

Imani Walker en Kwame Fossu vinden als directeuren van The Rebecca Project for Human Rights dat Luca Volontè en de EVP "lof verdienen voor hun inspanningen een onderzoek te vragen naar de "serieuze schending" van de Lanzarote Conventie door Nederland vanwege het nalaten door de Nederlandse regering om onderzoek te doen naar pedofiele misdaden die gepleegd zouden zijn door de voormalige Nederlandse justitie-ambtenaar Joris Demmink." In Nederland heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eveneens vragen over de affaire Demmink gesteld.

Onpartijdig onderzoek

Het is nu alleen niet het moment voor de Raad van Europa om de beantwoording van de vragen van parlementslid Luca Volontè en de EVP te laten aanslepen, vinden Imani Walker en Kwame Fossu: "Demminks beweerdelijke slachtoffers hebben veel te lang op hun recht moeten wachten. Het is niet ongebruikelijk dat schriftelijke vragen van de Raad aan het Comité van Ministers zes maanden vergen voor een formeel antwoord. Tijd is niet aan de zijde van de slachtoffers van seksueel misbruik', aldus de beide directeuren. "Alles wat zij nodig hebben is onpartijdig onderzoek en rechtvaardigheid."

http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/3065-spoed-geboden-bij-vragen-over-demmink.html


Internationale inmenging

Gelukkig is er ook nog een buitenland, waar men geen boodschap heeft aan de Nederlandse regering of de justitiële autoriteiten daar. In België, Frankrijk en Duitsland verschenen de afgelopen weken tal van berichten. In Turkije, dat rechtstreeks bij de affaire betrokken is, leeft de zaak al geruime tijd. Maar vooral in de Verenigde Staten, waar het Amerikaanse Congres vorige maand een hoorzitting over Demmink hield – waar uitsluitend Katholiek Nieuwsblad en Algemeen Dagblad verslag van deden – neemt men geen genoegen met het Nederlandse doofpotbeleid. De Amerikaanse oud-diplomaat Anthony Salvia vindt zelfs dat zijn land tegen de Nederlandse regering moet optreden. En ook tegen de Turkse, voor zover die eveneens weigert mee te werken aan een grondig onderzoek naar de activiteiten van Demmink in dat land gedurende de jaren negentig. Wanneer kindermisbruik bilateraal wordt toegedekt, is internationale inmenging gerechtvaardigd, vindt Salvia.

Veilgheidslinie

Dat Demmink in Turkije was ten tijde van de verkrachtingen waarvan hij wordt beticht, staat zo goed als vast. Het CDA heeft er deze week gerichte Kamervragen over gesteld. Het wachten is op de antwoorden, maar tot dusver is Demminks aanwezigheid in Turkije door Nederland categorisch ontkend. Het lijkt erop dat de regering zo met officiële desinformatie een veiligheidslinie probeert te leggen, om niet op de verkrachtingen van de twee Turkse jongens in te hoeven gaan. Het gevolg is wel dat de Nederlandse regering medeplichtig is aan kindermisbruik, mocht nader onderzoek bewijs vinden van Demminks schuld.

Ondergedoken

Dat lijkt moeilijk nog af te wenden. De druk loopt steeds verder op. Deze week is premier Rutte op bezoek in Turkije. Daar zitten de verkrachtingsslachtoffers uit angst voor bedreigingen inmiddels ondergedoken, sinds de Turkse krant Vatan twee weken geleden over de affaire uitpakte. Het lijkt een bijzonder smerig zaakje. Door een voorgaande Turkse regering zouden deze jongens zijn gebruikt om Nederland te chanteren tot de veroordeling en levenslange opsluiting van de Koerdische activist Baybasin.

Hoge Raad

Inmiddels heeft de Hoge Raad aan advocaat-generaal Aben toestemming gegeven hier nader onderzoek naar te doen. Terwijl de regering blijft ontkennen, heeft de Hoge Raad dus al impliciet erkend dat de affaire niet meer als louter gerucht kan worden afgedaan. Daaruit kan iedere Nederlander zelf zijn conclusies trekken.

http://www.katholieknieuwsblad.nl/commentaar/item/2844-regering-blijft-over-demmink-desinformeren.html


Et j'ai téléphoné à l'Ambassade de France à La Haye à ce sujet. Que font les autorités internationales?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten